NRK Meny
Normal

Nå må du snart betale for å prøve brudekjolen

Brudekjolekopiering er et stort problem for de seriøse kjolesalongene her i landet.

Lisbeth Johnsen

Innehaver av Ann Selda brudesalong i Skien, Lisbeth Johnsen er i dialog med andre salonger i Norge for å endre regler for kjoleprøving.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Brudekjolesalonger opplever stadig oftere at kjolene deres blir kopiert, ved at kunder tar bilder av kjolene og bestiller via nettsider til en billigere penge.

Selskapskjoler

Innehaverne av brudesalongene sliter med at folk tar bilder av kjoler mens de prøver, før de sender bildene over nettet og bestiller dem til en billigere penge.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Veldig ofte opplever vi at kunder tar bilder av kjolen og bestiller den over nettet isteden. Ofte får de bestilt den fra Kina til en brøkdel av det vi selger den for, sier innehaver av Ann Selda brudesalong i Skien Lisbeth Johnsen.

– Senere viser det seg at kvaliteten på produktet er dårlig, og de kommer tilbake hit for å kjøpe den her, fortsetter hun.

Rundt oss i butikken til Johnsen henger det nesten 500 brudekjoler i flere lyse varianter. I stoffene polyester, silke, sateng og tyll med vakre broderinger er de en fryd for øyet. Også selskapskjoler i alle regnbuens farger er å se.

Hva synes du om å måtte betale for å prøve brudekjolen? Diskuter nederst i artikkelen.

Nektes å ta bilder

Flere salonger som leier ut brudekjoler og selskapskjoler, som Ann Selda, nekter sine kunder å ta bilder av det folk prøver.

– Noen blir veldig fornærmet over at de ikke får ta bilder av kjolen de prøver, og de forstår ikke hvorfor. Jeg har derfor bedt mine ansatte om å forklare nøye for kunden hvorfor vi er så strenge med dette, sier Johnsen.

– Hvor stort er dette problemet?

– Det har vært skoleball nå, og jeg lyver ikke når jeg vet om i hvert fall 35 jenter som bestilte kjole over nett. 12–13 av dem kom hit og måtte ha ny kjole.

Det finnes nemlig mange muligheter for å få drømmekjolen til en billigere penge. Torunns drømmekjoler i Ålesund er et av stedene som har tilbudt kjoler sydd fra bilder folk sender henne.

Innehaveren ønsker ikke å snakke med NRK, men sier at hun nå har sluttet å sy kjoler fra innsendte bilder.

Mobilbilde av selskapskjole

Slike mobilbilder er ikke lovlig å ta i mange brudesalonger.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vurderer timebetaling

Telemarks største brudesalong, som har eksistert i 15 år, er nå er i dialog med andre salonger i Norge for å gå sammen om å gjøre noe med problemet. Hun mener det er cirka 250 seriøse brudesalonger over hele landet.

Hege Strand

Hege Strand har valgt denne kjolen til søsterens bryllup til sommeren.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi snakker om at vi kanskje skal ta en konsultasjonspris for prøvetimene. Hvis de kjøper en kjole betaler de selvsagt ikke for timen, men for alle de som bare kommer for å prøve og se snakker vi nå om å ta timebetalt. Det er et stort tema blant brudesalonger om å få gjort noe drastisk.

Johnsen forteller at hun ofte leier inn ekstra personell når dagene er fullbooket, og at dette koster mye for henne.

– Moro at ingen andre ser kjolen

Hege Strand er en av dem som har funnet drømmekjolen foran søsterens bryllup til sommeren. Men det er kun søsteren som får se den, siden brudesalongen nekter henne å ta bilde av kjolene hun prøver. Det skjønner hun godt.

– Jeg synes det er moro at ingen ser kjolen min før den store dagen. Hvis de absolutt vil se den, får de bli med hit til salongen, sier Strand.

Hun er kjent med kopieringsproblemet.

– Jeg har hørt at mange velger å bestille over nettet, men selv vil jeg ha kvalitet, smiler hun.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK