NRK Meny
Normal

Brøytesjåfør: – Skrekken er å brøyte et barn inne

SILJAN (NRK): Brøytesjåfør Knut Harald Andresen oppfordrer alle til å lære barna sine å vinke til brøytebilen. Han føler veldig med sjåføren som brøytet en ni år gammel jente inne i en snøhule.

Brøytebil i Siljan

Brøytekantene er høye, og sikten er dårlig. – Vink til oss så vi ser dere, er oppfordringen fra brøytesjåførene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I et rolig boligområde tirsdag ettermiddag skjedde det både barn og voksne bare ser for seg i mareritt. En jente som lekte i en snøhule i en brøytekant i Skien, ble stengt inne i hulen av en brøytebil.

Lover å vinke

– Dette er det verste som kan skje for oss. Det er skrekken å få brøytet et barn inne i en snøfonn, sier Andresen, som er brøytebilsjåfør i Siljan.

På Facebook oppfordrer han alle til å lære barna sine å vinke til brøytebilen.

«Vi lover å vinke tilbake», skriver Andresen.

Knut H. Andresens Facebook-innlegg
Foto: Skjermdump

30 minutter i snøhulen

Moren til niåringen fortalte i går til Varden at jenta bare skulle hente noe da brøytebilen kom – og heldigvis hadde hun nevnt snøhulen før hun gikk ut. Da moren kom ut etter noen minutter, skjønte hun at datteren trolig var inne i den store snøhaugen.

Naboer kom til for å hjelpe til med gravingen i snøhaugen. Da de nærmet seg, kunne de høre at jenta gråt inne i snøhulen.

Så fikk de øye på jakken hennes i snøen.

Foreldrene til jenta fortalte politiet at det tok omtrent 30 minutter før hun ble gravd ut fra snøhulen.

– Jeg kjenner ikke sjåføren som brøytet inne barnet i Skien, men jeg har fryktelig vondt av ham. Han har det sikkert helt forferdelig, sier brøytesjåfør Andresen

– Gjør deg synlig

Han forteller NRK at Facebook-innlegget hans var en oppfordring til foreldre om å fortelle barna at alle må gjøre seg synlige når det kommer en traktor, hjullaster eller lastebil.

– Nå er det så høye brøytekanter at det bestandig er lurt å gjøre seg synlig for fører, slik at du kan vise hvor du er, sier han.

– Hvert år har jeg kommet med en slik oppfordring. For vi har ingen mulighet til å se folk inne i snøen.

Knut Harald Andresen

Brøytesjåfør Knut Harald Andresen sier at å stenge noen inne i en brøytekant, er det verste som kan skje sjåførene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Lov å leke i snøen

Når NRK treffer ham, brøyter han i borettslag i Siljan. Det er meterhøye brøytekanter på alle sider. Sikten er absolutt ikke god.

– Ja, vi har minimal sikt. Og vi har et problem – for snøen må vekk, for at blant annet ambulanser kan komme frem.

Du mener også at man må vinke til hverandre?

– Vi må jo ikke skremme barna våre til å ikke leke i snøen. Men vi må forklare dem at vi må gjøre oss synlige, slik at brøytesjåførene ser oss.

– Og mine barn synes heldigvis at det er stas når brøytebilen kommer. Da løper vi ut og vinker.

 • Stoppet sjåfør med narkotika

  En 18 år gammel mann er stanset av politiet i Porsgrunnsveien og mistenkt han for ruspåvirket kjøring. Både sjåfør og passasjer var i besittelse av mindre mengder narkotika. Politiet har beslaglagt førerkortet og anmeldt forholdet.

 • Får kjøpe Haga kystkafé

  Fylkeskommunen tilbyr Kragerø kommune å kjøpe eigedommen ved Haga kystkafé på Jomfruland for 1,9 millionar kroner. Ordførar Jone Blikra seier til Kragerø Blad Vestmar at det er viktig at kommunen sikrar seg denne sentrale eigedommen på Jomfruland.

  Haga kafé på Jomfruland
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Snøskredfare i fjellet

  Snøskredfaren er fremdeles betydelig i flere fjellområder i Sør-Norge. Vinterferien har startet mange steder og alle som skal ut i fjellet må ta hensyn til terrenget oppfordrer skredeksperter ved Norges Geotekniske Institutt, melder varsom.no

 • Krog kjempar for OL deltaking

  Treninga på måndag vil avgjere om Magnus Krog frå Høydalsmo får den siste plassen i kombinertkonkurransen på tysdag, opplyser Norges Skiforbund. Han kjempar med Espen Andersen om den siste plassen. Magnus Krog har så langt vore reserve i OL.

  Magnus Krog
  Foto: NRK