NRK Meny
Normal

Breivik får studere i fengselet

Terrordømte Anders Behring Breivik får låne bøkene han trenger til å studere statsvitenskap i fengselet i Skien. – Han får de samme rettighetene som andre innsatte, sier lederen i fengselet.

Skien fengsel og Breivik

Det vil bli tilrettelagt slik at Anders Behring Breivik kan studere i fengselet.

Foto: Henning Tveito/NRK/Afp

– Alle som sitter i fengselet her i Skien har en rett til å gå på skole, eller til sysselsetting i form av arbeid, sier fengselsleder Karl Gustav Knutsen i Telemark fengsel avdeling Skien.

– Uproblematisk

Han forteller at Breivik nå skal ha en samtale med skolen.

– Han har trolig en plan for hva han ønsker å studere, og det vil etter beste evne bli tilrettelagt for at han kan gjennomføre disse studiene.

– Er dette uproblematisk?

– Ja, det er helt uproblematisk. Det blir for ham, som for andre innsatte. Den eneste forskjellen er at han må studere på cellen sin. Han må altså studere alene.

– Hvordan blir dette tilrettelagt?

– Han får et arbeidsrom hvor han kan lese de bøkene han trenger å lese.

– Vil han få undervisning?

– Han vil få en tilrettelegging og en veiledning i hvordan han skal gå frem, sier Knutsen.

– Riktig

Breivik ønsker å studere statsvitenskap i fengselet.

Breiviks forsvarer, Vibeke Hein Bæra, mener det er en riktig beslutning at man nå gir massedrapsmannen rett til å studere.

– Det er viktig at vi som nasjon i kriminalomsorgens regi tilrettelegger for et innhold i en soning. Det er et viktig prinsipp, også når det gjelder Anders Behring Breivik, sier Bæra.

Hun legger til at hun skjønner at dette kan være vanskelig for mange å akseptere, men at det er viktig å tenke på at lovene vi har i Norge skal være like for alle.

  • Hund påkjørt i Skien

    Politiet har mottatt melding om en hund som skal ha blitt påkjørt på Håvundvegen. Hunden løp videre, men skal være skadet. Politipatrulje leter nå etter hunden som skal være hvit og brunflekket med kort pels.

  • Vogntog berga på Grønliheia

    Vogntoget, som i dag har stått fast på E134 på Grønliheia, har kome seg laus. Vegen er no open i begge køyrebanar, melder Statens vegvesen.

  • Slår sammen skattekontor

    Kommunestyret i Drangedal har vedtatt å etablere en felles skatteoppkreverfunksjon for Drangedal og Kragerø. Politikerne ønsker at det skal være en kontordag i Drangedal i uka. Etableringen skjer så fort det lar seg gjøre.