NRK Meny
Normal

Aftenposten: Breivik ble truet av medfange

En medfange klarte for to måneder siden å ta seg inn i sikkerhetsavdelingen hvor terrordømte Anders Behring Breivik sitter i forvaring, og truet ham.

Brevik (innfelt) soner i Skien fengsel

Anders Behring Breivik sitter på en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i Skien.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Breivik sitter på særlig høyt sikkerhetsnivå i Telemark fengsel avdeling Skien. Han har en egen avdeling i fengselet der han disponerer flere rom, og han er totalt avskåret fra kontakt med andre innsatte.

Til tross for det strenge sikkerhetsregimet klarte en medfange for to måneder siden å få kontakt med Breivik. I et brev fra Breivik som Aftenposten har mottatt, skriver Breivik at en innsatt i fengselet klarte å rømme fra luftegården i sin avdeling og ta seg bort til
sikkerhetsavdelingen.

Der skal han gjentatte ganger ha banket på døra og ropt en trussel inn til Breivik: Hadde det ikke vært en dør imellom oss, så skulle jeg drept deg.

Fengselsledelsen bekrefter hendelsen

Karl Hillesland

Fungerende fengselsleder Karl Hillesland.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Karl Hillesland, fungerende fengselsleder i Telemark fengsel, bekrefter hendelsen, men understreker at det aldri var fare for fysisk kontakt.

– Den innsatte kom til en dør i den avdelingen der Breivik sitter, og gjennom den døren så klarte en innsatt å rope inn til Breivik, sier Hillestad til NRK.

– Hva ropte han til Breivik?

– Han ropte at hvis det ikke hadde vært en dør mellom så skulle han drepe Breivik.

– Hvordan er det mulig at noe sånt kan skje?

– Det er et avvik. Det skulle ikke ha skjedd. Og det er gjort tiltak for at det ikke skal skje igjen.

Ikke grunn til å være skeptisk

– Var det noen gang fare for fysisk kontakt mellom de to?

– Ikke i det hele tatt. Det er en totalt sikret dør. Det kunne ikke på noen måte bli fysisk kontakt mellom de to. Og det var heller ikke noen mulighet for at den innsatte som klatret opp på den veggen å kunne rømme eller lignende, sier Hillestad.

– Er sikkerhetsrutinene så dårlige at det kan være fare for andre fanger også?

– Ikke i det hele tatt. Vi har veldig gode sikkerhetsrutiner.

Hillestad sier at det farligste som kunne skjedd er at den innsatte som klatret på veggen kunne skadet seg. Han mener det er ingen grunn til å være skeptisk til sikkerheten i Skien fengsel.

Les også: