Normal

– Bryr seg ikke om dommen, men sannheten

Linn Madelen Bråthens familie er likegyldige til dommen i politimannsaken, som faller mandag. – De bryr seg kun om å få vite sannheten, sier bistandsadvokaten.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Linn Madelen Bråthen og den daværende politimannen ble fanget av et kamera natt til lørdag 3. august. Resten er historie, og mandag 29. september faller dommen.

Foto: Politiet/privat

Mandag faller dommen i en av de mest omtalte straffesakene i nyere tid i Telemark.

Det har gått over 400 dager siden familien til Linn Madelen Bråthen (33) snakket med henne for aller siste gang. Lørdag 3. august ble hun funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik, og resten er en veldig kjent historie.

– Straffen er ikke viktig for dem i det hele tatt. Familien vil vite hele sannheten om hva som skjedde på Breviksbrua, og de føler fortsatt at den tiltalte holder mye informasjon tilbake, sier bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen til NRK.

En tøff rettssak er over, men mange spørsmål står fremdeles ubesvarte etter fem intense dager i Nedre Telemark tingrett.

Ikke klar for fengsel

Ekspolitimannens forsvarer sier at dommen er avgjørende for hans klient fremover.

– Det er klart at han er spent. Han håper å bli frifunnet for hovedtiltalen, så har han erkjent å ha forklart seg uriktig, og håper å få en riktig straff knytta til dette punktet, sier Arne Lie til NRK.

– Han er tiltalt for å ha forlatt Linn Madeleine Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua, og for falsk forklaring. Er ekspolitimannen klar for å sone i fengsel?

– Jeg har sagt at tiden som varetektsfengslet må være tilstrekkelig straff for falsk forklaring, og la ned påstand om at han ikke skal straffes for hovedtiltalen. Vi synes ikke at han skal sone mer i fengsel.

Les mer fra rettssaken:

Rekonstruksjon.

Politiet rekonstruerte det som skjedde på brua sammen med ekspolitimannen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Vil prege dem resten av livet

Rettssaken gikk over fem dager tidligere denne måneden, og fikk enorm oppmerksomhet.

Breviksbrua

Linn Madelen Bråten døde etter fall fra Breviksbrua natt til lørdag 3. august 2013.

Foto: Anne Lognvik / NRK

På den ene sida: Nettlogger fulle av intime detaljer og naboer som hørte skrik og krangling fra Breviksbrua. På den andre sida: Ekspolitimannens kollegaer og nær familie, som forteller om en ressurssterk mann som de mener er til å stole på. Og helt til slutt: Aktor som sa at tiltaltes troverdighet er lik null.

– Familien er spesielt spente på hva retten legger til grunn for dommen som kommer, og hvilke premisser de ser på som skjerpende, sier Niels-Christian Schelver Petersen.

– Klarer familien å gå videre etter at dommen kommer i dag?

– De ønsker å komme seg videre, men dette vil prege dem resten av livet. De gjør så godt de kan for å få hverdagen tilbake.