Hopp til innhold

Brannvesenet: – Opptenning fra bunnen er gammeldags

PORSGRUNN (NRK): Glem tipi, nå er det ovenfra og ned som gjelder.

Brennende kubber i peisovn

PERFEKT I PEISEN: Klare flammer brenner reint og gjør at du unngår røyk og sot.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Mens kulda holder grepet og strømprisene ligger an til å bli historisk høye, er vedfyring mer aktuelt enn noen gang.

Samtidig kan det være vanskelig å få tak i ved fordi mange vedlagre er tomme.

Da gjelder det å få mest mulig varme ut av kubbene du har og unngå røyk og sot.

Veden MÅ være tørr

Alfa og omega er tørr ved. Hvis ikke, blir alt du prøver etterpå feil.

Veden bør ikke inneholde mer enn 20 prosent fukt for å brenne godt.

Et gammelt triks er å slå kubbene sammen for å høre om det lager en hul lyd.

Ronny Petersen, feierkoordinator Porsgrunn brannvesen

Feierkoordinator Ronny Petersen sier høyere temperaturer gir mer flammer, som igjen gjør at hele veden lettere brenner opp.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Hvis du skal finne det ut ordentlig, kan det lønne seg å kjøpe en fuktighetsmåler, sier Ronny Petersen, feierkoordinator i Porsgrunn brannvesen.

Unngå svevestøv

Det heter seg at veden varmer minst tre ganger – når du kløyver, stabler og når du legger den i ovnen.

Deretter gjelder det å gjøre ting i riktig rekkefølge.

Først må trekken i ildstedet åpnes på fullt.

Deretter legges et par vedkubber inn – de skal legges ned og ikke opp.

Legg gjerne flere lag, med luft imellom og opptenningsbriketter på toppen.

Vedkubber stabla i tipi

IKKE SLIK: Ved stabla oppover som en tipi er gammeldags, mener feieren.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Bruker du egne opptenningsbriketter unngår du svevestøv fra aviser og melkekartonger, sier Petersen.

Anbefalt metode

Å fyre med ved er nærmest en del av den norske folkesjela, og den norske vedfyringstradisjonen har ligget på boktoppen.

Mange har sin egen måte å få fyr på, men det er ikke sikkert det er den riktige.

Brannvesenet og Sintef anbefaler en egen metode. Det er å fyre ovenfra.

– Det er viktig å få riktig temperatur i ildstedet slik at det blir varmet opp skikkelig. Hvis en begynner i bunnen, vil det begynne å ryke, og den synlige røyken er ikke ordentlig forbrent og vil feste seg i skorsteinen.

Vedkubber stabla undenfra og opp

MEN SLIK: Kubber i ulik størrelse legges lagvis med luft imellom.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Men hva med å fyre opp ved å sette kubbene opp som en tipi?

– Å stable oppover er gammeldags.

Mange sliter med fyring

I det fjerne lurer pipebranner. Ifølge brannvesenet gir kaldt vær og hard vedfyring mange pipebranner, men en ren og skikkelig feiet pipe minker risikoen.

Men er du blant dem som sliter med å få ordentlig fyr i kubbene nesten uansett hvor mange tennbriketter du bruker, er du ikke aleine.

Feieren bekrefter at mange synes det er vanskelig å fyre opp. De burde også lese mer.

– Ja, veldig få leser bruksanvisninga til ovnene sine. De er kanskje annerledes å fyre opp enn det man er vant til. På moderne ovner skal en ikke åpne døra før det er bare glør i bunnen, for da kan en risikere at det ryker ut i boligen.

Koselig med fyr på peisen

KOSELIG MED PEIS: Slik ønsker vi det skal brenne etter en liten innsats med opptenninga.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark