Hopp til innhold

– Båten kan brenne opp

En enkel elektrisk bordvifte slik mange har hjemme, kan være en brannbombe i en småbåt.

Brent elektrisk vifte

KAN GJØRE STOR SKADE: En enkel elektrisk vifte kan være en brannfelle i småbåten.

Foto: If forsikring

En båteier i Skien hadde tatt opp båten sin og gjort den klar for vinteropplag. Den var pakket inn i presenning, og alt var gjort for at familiebåten skulle klare seg godt fram til neste vår og en ny båtsesong.

Det eieren ikke tenkte på var at vifta muligens ikke var egnet for et fuktig miljø, noe som skulle vise seg å få alvorlige konsekvenser.

Hadde flaks

– For å få sirkulasjon i lufta og hindre fuktskader inne i båten, tok båteieren med seg en enkel elektrisk vifte hjemmefra. Han monterte den i båten, men etter en stund tok viften fyr, og det var bare flaks som gjorde at ikke hele båten brant opp, sier Atle C. Strøm i IF.

Produktsjef Atle C Strøm, If forsikring

Atle C. Strøm i If forsikring ber båteiere tenke over hva slags utstyr plasserer i båten under vinteropplaget.

Foto: If forsikring

Han advarer og sier at en billig bordvifte som du kjøper for å få litt bevegelse i lufta hjemme på varme dager, ikke er godkjent for bruk i båt.

– Vi har sett mange tilfeller der folk tar med seg elektriske ovner eller vifter hjemmefra for å varme opp båten når den ligger i vinteropplag. Eller de vil lufte ut båten for fukt før den pakkes inn for vinteren. Resultatet kan være en brann og store ødeleggelser, sier Strøm.

Brannen med vifteovnen i båten i Skien førte til skader for nærmere 100.000 kroner. Forsikringsbransjen advarer båtfolket, og ber båteiere undersøke at alle varmekilder og annet elektrisk utstyr som brukes er godkjent for formålet.

– Finnes bedre løsninger

Endre Solvang, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, understreker at det finnes langt bedre løsninger for å forhindre fuktproblemer i båten enn elektriske bordvifter.

Endre Solvang

Endre Solvang, generalsekretær i Kongelig norsk båtforbund.

Foto: Privat

– Heldigvis. De fleste båtfolk er svært opptatt av å gi båten god pleie. Det var sikkert eieren i dette tilfellet også, men løsningen han valgte høres ikke spesielt egnet ut, sier Solvang til NRK.

Han mener billige snarveier fort kan føre til det omvendte.

– Selv bruker jeg en form for sekker med salt som tiltrekker seg fuktighet. Det er svært effektivt. Det aller beste er jo om man kan ha båten i opplag innendørs, men dette er ofte dyrt, og en utgift mange båtfolk ønsker å slippe. Mitt beste råd er nok hyppig tilsyn, uansett hvor båten står i opplag.

Heldigvis er det få båtbranner her til lands, men tar det først fyr er sjansen for omfattende skader ekstra stor.

– Båtene står ofte tett i opplag, og om glassfiber først tar fyr, kan det bli voldsomme branner, advarer Solvang.