NRK Meny
Normal

Til Stortinget for å be om penger

OSLO (NRK): Borgestadklinikken kan ikke fortsette driften som nå uten å få økt tilskudd. Nå ber de politikere på Stortinget om hjelp.

Ellen Sofie Øvrum på Stortinget

Direktør på Borgestadklinikken, Ellen Sofie Øvrum er på Stortinget for å be politikerne om hjelp til å få økt tilskudd.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi kan ikke fortsette driften slik det er nå. Vi er billigst i landet, og kan ikke fortsette å drive med underskudd, sier Ellen Sofie Øvrum, direktør på Borgestadklinikken.

I dag driver Borgestadklinikken for en døgnpris på 4250 kroner. De ber om en døgnpris på 5700 kroner for å kunne drive i den skalaen som de gjør i dag.

Billigst i landet

– Helseforetakene som driver det samme, får en døgnpris på 8750 kroner, så vi er uansett langt under dem i pris, sier Øvrum. Å fortsette som nå ville føre til en kvalitetssenkning av tilbudet til den enkelte bruker.

Hun peker på at Borgestadklinikken Blå Kors har både lokale og regionale undervisningsoppgaver.

– Vi er lokalsykehus for Telemark, og blir utdanningsinstitusjon for rusmedisin. Den lave døgprisen utarmer oss over tid.

Hun sier det til syvende og sist vil gå ut over pasientene, om det ikke blir tilført mer midler.

– Får vi ikke mer penger, må vi legge ned deler av tilbud vi har i dag slik at vi kan opprettholde et fullverdig kvalitativt tilbud for de som får hjelp.

Flere institusjoner blir berørt

Hun sier flere institusjoner som i dag er i drift, vil bli berørt dersom Borgestadklinikken må kutte.

– Hvis det skal monne, må en av lokasjonene legges ned. Det blir enten Bragernes i Drammen, eller Loland i Kristiansand, i kombinasjon med plasser i Skien, sier Øvrum.

Solveig Sundbø Abrahamsen fra Høyre er overrasket over det hun hører, men lover å ta saken vidre.

For meg er dette helt nytt, men dette er noe jeg vil ta opp med helseministeren vår, sier hun.

Jeg sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og vil følge det opp både der og overfor helseministeren, svarer Bård Hoksrud fra Frp. Både Hoksrud og Sundbø Abrahamsen er bekymret over den store prisforskjellen mellom offentlige og private helseinstitusjoner. Pr. i dag ligger døgnprisen på Borgestadklinikken under halvparten av døgnprisen på lignende offentlige behandlingsplasser.

 • Fartskontroll

  Politiet har hatt fartskontroll på fylkesveg 37 ved Mæl i Tinn i dag. 6 bilførere ble tatt for å kjøre for fort. Alle ble målt til over 80 km i 60-sonen melder politiet, den høyeste hastigheten var 84 kilometer i timen.

  Politi
  Foto: Eilif Aslaksen / NRK
 • Åpner FV651

  Klokken 10.00 i dag åpnes Fylkesveg 651 mellom Tuddal og Rjukan. Veien over fjellet mellom Tinn og Hjartdal er åpen i påska fra fredag 23. mars kl. 10 til tirsdag 3. april. Vegen vil være nattestengt alle dager. Etter påske dvs. 3. april stenger veien igjen, slik at den tørker opp før ordinær åpning.

 • Ikke Porsgrunns ansvar

  Ordfører i Porsgrun, Robin Kåss, sier til NRK at han tar avstand fra Bakkens påstander, og påpeker at kommunen i utgangspunktet ville ha veien et annet sted, og at Porsgrunn ikke er involvert i Statens vegvesens tomtekjøp.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Porsgrunn må betale

  Tomas Bakken fra Bypartiet i Skien reagerer kraftig på at Porsgrunn kommunes eget parkeringsselskap krever erstatning for utbyggingen av Lilleelvkrysset. Bakken sier til Varden at dette er Porsgrunns eget rot, og at Porsgrunn derfor bør ta regninga.

  Tomas Bakken, leder Bypartiet
  Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK