NRK Meny
Normal

Til Stortinget for å be om penger

OSLO (NRK): Borgestadklinikken kan ikke fortsette driften som nå uten å få økt tilskudd. Nå ber de politikere på Stortinget om hjelp.

Ellen Sofie Øvrum på Stortinget

Direktør på Borgestadklinikken, Ellen Sofie Øvrum er på Stortinget for å be politikerne om hjelp til å få økt tilskudd.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi kan ikke fortsette driften slik det er nå. Vi er billigst i landet, og kan ikke fortsette å drive med underskudd, sier Ellen Sofie Øvrum, direktør på Borgestadklinikken.

I dag driver Borgestadklinikken for en døgnpris på 4250 kroner. De ber om en døgnpris på 5700 kroner for å kunne drive i den skalaen som de gjør i dag.

Billigst i landet

– Helseforetakene som driver det samme, får en døgnpris på 8750 kroner, så vi er uansett langt under dem i pris, sier Øvrum. Å fortsette som nå ville føre til en kvalitetssenkning av tilbudet til den enkelte bruker.

Hun peker på at Borgestadklinikken Blå Kors har både lokale og regionale undervisningsoppgaver.

– Vi er lokalsykehus for Telemark, og blir utdanningsinstitusjon for rusmedisin. Den lave døgprisen utarmer oss over tid.

Hun sier det til syvende og sist vil gå ut over pasientene, om det ikke blir tilført mer midler.

– Får vi ikke mer penger, må vi legge ned deler av tilbud vi har i dag slik at vi kan opprettholde et fullverdig kvalitativt tilbud for de som får hjelp.

Flere institusjoner blir berørt

Hun sier flere institusjoner som i dag er i drift, vil bli berørt dersom Borgestadklinikken må kutte.

– Hvis det skal monne, må en av lokasjonene legges ned. Det blir enten Bragernes i Drammen, eller Loland i Kristiansand, i kombinasjon med plasser i Skien, sier Øvrum.

Solveig Sundbø Abrahamsen fra Høyre er overrasket over det hun hører, men lover å ta saken vidre.

For meg er dette helt nytt, men dette er noe jeg vil ta opp med helseministeren vår, sier hun.

Jeg sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og vil følge det opp både der og overfor helseministeren, svarer Bård Hoksrud fra Frp. Både Hoksrud og Sundbø Abrahamsen er bekymret over den store prisforskjellen mellom offentlige og private helseinstitusjoner. Pr. i dag ligger døgnprisen på Borgestadklinikken under halvparten av døgnprisen på lignende offentlige behandlingsplasser.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK