Hopp til innhold

Bønder hamstrer vanningsanlegg – frykter ny tørkesommer

BARKÅKER/PORSGRUNN (NRK): Selgere av vanningsanlegg for landbruket har aldri opplevd maken til pågang fra desperate bønder.

Kornavling under det halve av normal avling i 2018

FRYKTER NY TØRKESOMMER:Bønder i Sør-Norge forbereder seg som aldri før til sommersesongen. Bakgrunnen er tørkesommeren i fjor.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg har jobbet i denne bransjen i 41 år, men jeg har aldri solgt så mye som nå, sier Morten Freberg i firmaet Brødrene Freberg i Barkåker i Vestfold.

De selger vanningsanlegg for landbruket, og de tre første månedene i år har de solgt 100 vanningstromler mot 105 i hele fjor.

– Bøndene som er innom oss er engstelige. De frykter en sommer som den vi hadde i fjor.

Morten Freberg

Den tørre sommeren i fjor gjør at Morten Freberg i Barkåker snart er tom for vanningsanlegg.

Foto: Rune Jensen / NRK

Den tørre sommeren førte til store problemer for bøndene i hele Sør-Norge.

Situasjonen ble så prekær at regjeringen måtte inn med hastetiltak for å hjelpe. Enkelte bønder måtte slakte, andre vurderte å importere rundballer fra utlandet. Til slutt gikk Felleskjøpet, Tine og Nortura sammen for å importere rundballer fra Island.

Fabrikken i Danmark, som produserer vanningsanlegg for firmaet i Barkåker, er i ferd med å bli utsolgt.

– De kan rett og slett ikke levere nok, sier Morten Freberg.

– Skikkelig krise

Lars Vassend er melkeprodusent i Porsgrunn. For han er en ny tørkesommer utenkelig.

Det er skikkelig krise dersom vi får en sommer som vi hadde i fjor. Nå bruker jeg tre kilo ekstra kraftfôr per ku per dag for å spare på gresset. Blir det en ny, tørr sommer må jeg bruke av bufferlageret og gi dyrene årets fôr tidlig på sommeren. Da har jeg nesten ingenting igjen til vinteren.

Nå planlegger han nøye i tilfelle tørken kommer på ny.

– Jeg passer på å slippe dyrene på beite forholdsvis tidlig og gjødsler hardt. Jeg har også noe eng som jeg ikke tør å pløye opp, og jeg kommer til å bruke korn som jeg slår grønt til dyrene.

Lars Vassend

Melkeprodusent Lars Vassend i Porsgrunn har 150 melkekyr. Han frykter en ny, varm og tørr sommer.

Foto: Idrak Abbasov / NRK

– Viktig med individuell vurdering

Magne Heddan er daglig leder i Norsk Landbruksrådgivning Østafjells. Han sier det er svært viktig at hver bonde gjør en individuell vurdering av situasjonen før de kjøper vanningsannlegg.

Magne Heddan.

Magne Heddan i Norsk Landbruksrådgivning Østafjells, sier det ikke er sikkert at det er lurt av alle bønder å investere i dyre vanningsanlegg.

Foto: Roald Marker / NRK

– Forutsetningene for å kunne bruke et vanningsanlegg på en lønnsom og praktisk måte variererer mye, og en feilinvestering kan i verste fall gjøre en vanskelig situasjon enda verre.

Han sier vanningsanlegg både er dyre, både å kjøpe og ha i drift.

– For korn- og gressprodusenter er det ikke sikkert det lønner seg å vanne korn- og gressarealer. Det er ofte snakk om store arealer, og da trengs det mye vann og en god, sikker vannkilde.

Heddan mener hver bonde selv må vurdere hva han eller hun trenger.

– Det må gjøres en individuell vurdering for hver enkelt eiendom alt etter hvor viktig avlingen er for produksjonen, og hvor høy forsikringspremien i form av vanningsanlegg det er rimelig å ta. Dessuten er det viktig å tenke på om bonden har anledning og rettigheter til å ta ut vanningsvann nok til at det virkelig hjelper i de tørre periodene.