Ble ruset av å skrive

Dramatiker Jeanne Bøe har skrevet skuespill, regissert teaterstykker og spilt Ibsen mange ganger. Nå har hun kastet seg ut i det ukjente og skrevet romanen «Silkekongen»

Jeanne Bøe

Skuespiller og dramatiker Jeanne Bøe er selv glad i å lese. Neste år debuterer hun med romanen «Silkekongen»

Foto: Roald Marker / NRK

– Det var helt fantastisk å sitte og skrive. Jeg kunne skape den utsikten jeg vile ha, menneskene ble akkurat som jeg bestemte og handlingen hadde jeg full kontroll over. Det var nesten som en rus å sitte inne i den bobla som skriveprosessen er.

Det sier en oppglødd Jeanne Bøe på spørsmålet om hvordan det er å skrive bok. Til vanlig er hun skuespiller og dramatiker, nå debuterer hun som forfatter. Det å begynne på noe nytt var ikke så farlig, forteller hun.

– Jeg hadde en idé og tenkte på den en stund. Da jeg begynte å skrive, hadde jeg plutselig 17–18 sider klar.

Du er dramatiker og vant til å skrive. Hvordan skilte dette seg fra arbeidet du kjenner?

– Når jeg skriver for scenen, har jeg mye mer klart fra starten av. Da jeg skrev boka, utviklet den seg mye mer på egen hånd. Den ble på 400 sider, og jeg har skrevet den om fem ganger. Vasket språk, strammet inn og endret handling før jeg endelig sendte den til flere forskjellige forlag.

Fikk nei

Og det kom nei fra flere. Blant annet Gyldendal. Av en eller annen grunn mente Jeanne Bøe at boka måtte gis ut der. Hun hadde ikke ventet ja på første forsøk, men så kom det en mail fra Forlagshuset Vestfold.

– Det tok litt tid før jeg oppfattet hva som sto der. Mailen innledet med at dessverre får vi vanvittig mange manus, men lenger ned kom det et MEN. Da jeg leste det en gang til, skjønte jeg det var et ja. Da måtte jeg ringe mamma, ler hun.

Jeanne Bøe

Jeanne Bøe er mest kjent som skuespiller og dramatiker. Nå ferdes hun ut i ukjent landskap.

Foto: Lene Granli / NRK

Hun er glad i å lese og ramser opp flere norske favorittforfattere, blant andre Per Petterson, Lars Saabye Christensen og Roy Jakobsen. Selv kaller hun seg hobbyforfatter, men røper at hun har flere bøker på gang.

– Jeg har bok nummer to som er nesten ferdig, og jeg er i gang med nummer tre. Men ennå er jeg skuespiller og dramatiker, sier hun bestemt. Forfatter blir man ikke før bok nummer to er gitt ut.