Hopp til innhold

Bodil baker himmelsk god julekake

VINJE (NRK): Det er ikke bare å slenge sammen en deig hvis julekaka skal bli gørrgod. Kokebokforfatter og tradisjonsbærer Bodil Nordjore har like mange tips som det er rosiner i gjærbaksten.

Baker julekake

SPAR PÅ MELET: Deigen skal være løs. Da blir resultatet saftige julekaker.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Hun står med hele handa nede i gryta. Det smelta smøret og melka skal ha den perfekte temperaturen. Fingervarmt er fingervarmt. Det kjenner du bare hvis du putter fingeren ned i væska, eller hele handa slik Bodil Nordjore gjør.

– Alt handler om temperatur hvis julekaka eller den andre gjærbaksten skal bli perfekt sier hun som mange kaller «Turbobudeia».

Kjært barn har som kjent mange navn, og hun har ikke noe imot å bli kalt «Statsbudeia» heller etter å ha fått statsstipend av Stortinget. Ingen annen med forkle, skaut og etter hvert mel fra topp til tå har fått denne statslønna tidligere.

Gode råd

  • La ingrediensene stå framme på kjøkkenbenken så lenge som mulig. Gjerne hele natta.
  • Kalde ingredienser tar knekken på temperaturen som skal få deigen til å heve. Fingervarm (37 grader) væske kan bli 20 grader hvis melet er for kaldt.
  • Ikke vent på at julekakene skal etterheve til dobbel størrelse. Sett dem i ovnen mens de ennå hever. Da får de det lille, ekstra puffet i den varme ovnen.
  • Det andre lille, ekstra er rista hasselnøtter. Rist dem i tørr, varm panne, men pass på at de ikke blir brent.
  • Bruk fersk gjær. Spar tørrgjæren til noe annet.
  • Helmelk gir hvitere og finere bakst. Og ingen teller vel kalorier i jula?
Bodil Nordjore viser hva fingervarmt er.

Temperatur er viktigere enn mye annet. Se hvordan Bodil sjekker temperaturen. (Video: Britt Boyesen)

Oppskrift på Bodils julekake

  • 400 gram smør
  • 2 liter melk
  • 3 pakker gjær
  • 500 gram sukker
  • 2 pakker kardemomme
  • 2 pakker rosiner
  • 1 pakke hasselnøtter
  • 3–4 kilo hvetemel

Smelt smøret. Ha i melka. Ha oppi rosiner, eventuelt sukat, hasselnøtter, sukker, kardemomme og gjær. La gjæren løse seg opp. Rør inn melet. Pass på at du ikke bruker for mye mel. Deigen skal være løs. La deigen heve en times tid. Bak ut deigen. Del den opp i flere emner. Sett dem på stekebrettet til etterheving, men ikke for lenge. Pensle med smør. Stek julekakene i 40 minutter i en god og varm ovn. Gjerne over 200 grader.

– Husk at alt smøret og helmelka fordeler seg jevnt over i alle julekakeskivene. Derfor er det bare litt av det i hver skive, sier hun med kjøkkenrosene i kinna før hun tilføyer: Fett er bra for hjernen. Det er noe å tenke på.

– Hvis folk får smake noe sanselig godt, da slutter de å bekymre seg.

Bodil Nordjore