NRK Meny
Normal

Bø får rådhuset i ny storkommune

BØ (NRK): Rådhuset i en eventuell ny kommune i Midt-Telemark blir liggende i Bø.

Olav Kasland (V) er ordfører i Bø.

RÅDHUSET TIL BØ: Rådhuset i en eventuell ny kommune i Midt-Telemark blir lagt til Bø. Ordfører Olav Kasland står her foran bygningen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi er alle passe misfornøyd, men glade for å ha fått rådhuset, sier ordfører i Bø, Olav Kasland.

Forhandlingsutvalgene fra de tre Midt-Telemarkskommunene blei enige om lokaliseringsdebatten etter lang diskusjon tirsdag. Forhandlingene startet klokka 10, og etter flere gruppemøter og interne diskusjoner ble de enige klokka 1430.

Forhandlingsutvalg Bø

Bø-delegasjonen måtte betale dyrt for rådhuset. Fra venstre: Åse Egeland (Rådmann), Borgar Kaasa (Sp), Olav Kasland (V), Glenn Isaksen (Ap).

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Les også: Knallhard kamp om rådhuset

Betaler dyrt

Men det koster for Bøhæringene å ha ordføreren og rådmannen i bygda. Totalt får Bø 63 av 215 arbeidsplasser som skulle fordeles. I tillegg til rådhus betyr det kulturadministrasjonen og IKT-avdelinga.

Forhandlingsutvalg Nome

Nome stikker av med 100 av 215 arbeidsplasser. Fra venstre: Torun Brukåsa Kleiva (Sp), Hans Jørgensen (H), Bjørg Tveito Lundefaret (Ap).

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Nome står igjen som vinneren, og får beholde Midt-Telemark Energi, i tillegg til at kommunen får teknisk etat, pluss NAV og helseadministrasjonen, totalt 100 arbeidsplasser.

– Vi hadde to mål, det var landbrukskontor og rådhus. Vi får ingen av dem, men god kompensasjon gjør at vi går med på dette, sier ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

Ordførerne i Nome, Bø og Sauherad

De tre ordførerne sier de alle er mellomfornøyde med forhandlingene. Fra venstre: Bjørg Tveito Lundefaret, Olav Kasland, Mette Haugholt.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Tviholder på landbrukskontoret

For Sauherad sin del var det svært viktig å beholde landbrukskontoret.

Forhandlingsutvalg Sauherad

Forhandlingsutvalget fra Sauherad møttes flere ganger til interne samtaler. Fra venstre: Torstein Haukvik (KrF), Mette Haugholt (Ordfører Ap), Hans Erik Utne (Rådmann), Per Simon Slettebø (Sp).

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Fruktbygda Sauherad er helt unik, det er viktig å bevare fagmiljøet rundt den, sa ordfører Mette Haugholt.

I tillegg får kommunen skoleadministrasjonen, skatteoppkreverkontoret og kontor for tillitsvalgte, totalt 52 arbeidsplasser.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK