NRK Meny
Normal

Blir spyttet på, skjelt ut og truet langs veien

PORSGRUNN (NRK): Montører som jobber med å sette opp nye bomstasjoner i Grenland blir utsatt for trakassering og grove trusler, forteller Vegvesenet.

Montører som jobber med å sette opp nye bomstasjoner i Grenland blir utsatt for trakassering og grove trusler, forteller Vegvesenet.

Skjellsord ut av bilvinduer, folk som viser fingeren og spytting er noen av tingene arbeidere ved de nye bomstasjonene i Grenland må finne seg i.

– Det har vært en del hendelser med folk som kjører forbi, bekrefter byggeleder Brian Lund i Statens vegvesen. Han reagerer på at folk lar følelsene sine for bomringene gå utover arbeiderne langs veien.

– De som gjør jobben har fått et oppdrag fra Bypakka, så for oss blir det helt feil at de som gjør jobben blir utsatt for dette, sier han.

Byggeleder i Statens vegvesen, Brian Lund

Byggeleder i Statens vegvesen Brian Lund.

Foto: Petter Melsom / NRK

De nye bomringene i Grenland har de siste ukene tatt form og torsdag ble nye antennepunkter testet for siste gang.

Vanlig oppførsel langs veiene

Lund er ikke overrasket over hendelsene vegvesenet har fått rapportert og mener den typen oppførsel ikke er uvanlig langs veien. Han sier arbeiderne ved bomringene i Grenland nærmest har blitt vant med trusler og trakassering.

– Dette gjelder ofte ved arbeid ute på veien, som arbeid med vann- og kloakk, telehiv og lignende. Da opplever vi utålmodige bilister som ikke forstår eller tar hensyn, sier han.

Vegvesenet får beskjed om hendelsen gjennom entreprenøren som utfører arbeidet for Bypakka. Det er derfor opp til entreprenøren om forholdene skal anmeldes.

Kan Vegvesenet gjøre noe for å forebygge problemet?

– Det er en stor oppgave å gå ut å informere bilister om problemer med utførelse av oppgaver langs veien, men det er nok denne informasjonen som er viktig også, sier Lund.

– Trist, tragisk og flaut

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), sier hun blir flau over oppførselen til bilistene.

– Alle mennesker vet å oppføre seg ordentlig. Selv om de er uenige i noen vedtak trodde jeg ikke de lot det gå ut over uskyldige mennesker som ikke har deltatt i den politiske delen, sier hun.

Ordføreren sier politikere som har vært involvert i Bypakka også har fått kjenne på folks følelser rundt vedtakene.

– Det har hendt at noen har sett sitt snitt når jeg har vært på butikken, og da har jeg fått en utskjelling. Denne saken har vært tøff å håndtere som lokalpolitiker, sier hun.

Hun håper folk i fremtiden skjerper seg og lar arbeiderne ved bomringene være i fred. Hun oppfordrer også arbeiderne til å anmelde forholdene.

 • Hund som beit treåring blir avliva

  Eigarane av hunden som beit ein treåring i Skien har fått førehandsvarsel om at hunden blir avliva. Politiadvokat Christian Ytterbø i Sør-Øst politidistrikt seier til TA at vilkåra i paragraf 18 i hundelova for å fatte vedtak om avliving er oppfylt.

  Ulvehund
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kan bli overkøyrt av staten

  Fylkesordførar Sven Tore Løkslid (Ap) er redd Vestfold og Telemark kan bli overkøyrt av staten dersom dei ikkje blir einige på det felles fylkestingsmøte i Tønsberg i dag. Også Gunn Marit Helgesen (H) meiner fylka har mest å vinne på å bli samde.

  Sven Tore Løkslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Vinje-senteret får pengar

  Nynorsk kultursentrum gler seg over pengar til innhald i Vinje-senteret for dikting og journalistikk. – Det er eit nytt stort steg for oss, seier Ottar Grepstad i Nynorsk kultursentrum etter at Stortinget no løyver 1,6 millionar til Vinje-senteret.

 • Erkjenner straffskuld for likskjending

  Dottera til Kari Grønnestad, som blei drepen i 2015, erkjenner straffskuld for likskjending. Kvinna har tidlegare vore siktet for drapet på mora. I august i år blei dottera og sambuaren tiltalt for likskjending, skriv TA.

  Søk etter død kvinne i Skienselva
  Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK