NRK Meny
Normal

Blinde Remi (9) må fortsatt vente på skolebøkene

KVITESEID (NRK): I åtte måneder har Remi ventet for å få de skolebøkene han trenger. Og han må smøre seg med tålmodighet, for statsråden lover ingen snar løsning.

Remi Kleiv Haugen har ventet på skolebøkene sine i åtte måneder. Fortsatt må han vente.

Remi har ingen ordentlig oppgavebok i engelsk. Han må bruke ark tilrettelagt av læreren. Han får heller ikke bøker på nynorsk, og er derfor tvunget til å legge bort sin egen dialekt.

Han sitter hjemme i stua i Kviteseid i Telemark. Ni år gamle Remi har fri fra skolen i dag. Til daglig går han i tredje klasse ved Kviteseid skule. Remi er blind og er avhengig av å få pensumbøkene i punktskrift for å følge med på undervisningen på skolen.

– Jeg synes jo ikke det er noe bra at jeg ikke har fått de bøkene enda, sukker han.

I påsken kunne du lese Remis historie om hvordan han i månedsvis har ventet på å få skolebøkene han trenger. Av tolv bestilte leseverk var kun fire på plass til skolestart i august, og fremdeles mangler han to av bøkene.

I dag ble niåringens sak tatt opp i Stortingets spørretime ved stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Telemark, Christian Tynning Bjørnø.

Se representantens spørsmål og vikarierende statsråd for utdanning, Elisabeth Aspakers svar.

Representanten Christian Tynning Bjørnø (AP) tar opp Remis sak i Stortinget

– Uholdbar situasjon

Mamma til Remi, Aina Mari Kleiv viser frem en stor bunke med papirer. Dette er i dag sønnens lærebok i engelsk. Noen innbundet engelskbok har han aldri fått. Hun er svært fortvilet over sønnens situasjon, som gjerne vil lære, men som ikke har det rette verktøyet.

– Det er uholdbart at elevene må bruke ark som leseverk. Nå har vi kommet åtte måneder ut i skoleåret, og fortsatt består noen av skolebøkene kun av kopierte ark.

Det som er verst er at læreren må bruke mye tid på å kopiere disse arkene. Tid som hun heller kunne ha brukt til å gjøre andre ting for Remi. Likevel gjør hun en fantastisk jobb.

Aina Mari Kleiv, mamma til blinde Remi (9)

Og Remi er ikke den eneste som ikke har fått de bøkene han trenger. En fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for Norges Blindeforbund, viser at hele åtte av ti blinde barn har fått skolebøker for sent.

– Remi får mindre ut av skolen enn andre gjør, fordi han ikke har de bøkene han trenger, sier Kleiv.

Synes du det gjøres nok for elever som trenger tilpasset hjelp på skolen? Diskutér nederst i artikkelen.

– Helt uakseptabelt

Remi Kleiv Haugen og Aina Mari Kleiv

Mamma Aina Mari Kleiv fortviler over sønnen Remis situasjon.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Dette er helt uakseptabelt, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder for informasjon og samfunnskontakt i Blindeforbundet til NRK.

Han mener det er et paradoks at skjønnlitterære bøker er tilgjengelige i punktskrift kort tid etter at de utgis, mens skoleelever må vente i månedsvis på sine bøker.

– I dag er det blitt mye enklere å produsere bøker i punktskrift. Dette må også gjelde for elever i skolen.