Bli med på alternativ påskeeggjakt

For andre året på rad punkterer viltnemnda i Bamble grågåsegg. For noen tiår siden var fuglen et sjeldent syn i Norge, men bestanden har økt kraftig, og fuglen har nå blitt et problem.

Viltnemnda Bamble

Viltnemnda i Bamble er ute for å punktere Grågåsegg. Dette gjør de for å forsøke å begrense bestanden.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Båten til Viltnemnda i Bamble kjører sakte inn mot en av holmene i Trosbyfjorden. Fuglene som sitter på øya letter og flyr unna, det er nettopp poenget. Her sitter nemlig Grågåsa på redene sine, og viltnemnda er ute for å punktere grågåsegg.

– Dette er et samarbeid mellom Kragerø og Bamble kommune, og fylkeskommunen. Bestanden har eskalert, og det har blitt et problem, sier Svein Kjennerud i viltnemnda.

For noen tiår siden var grågåsa en uvanlig fugl å se i Norge, men nå teller bestanden 120.000 dyr.

– Fuglene har blitt et problem

Dette er andre året viltnemnda i Bamble gjennomfører prosjektet, for å prøve å kontrollere bestanden.

Erik Dahl

Leder i Bamble Bondelag, Erik Dahl, sier at Grågåsa har blitt et problem.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Leder i bondelaget i Bamble, Erik Dahl, er med viltnemnda ut for å punktere egg. Han sier at fuglene har blitt et problem:

– Det er problematisk at de beiter på gresset som vi skal fore dyrene med. Dessuten driter de så mye at man får det inn i rundballene og inn i foret til dyra, og det er ikke bra.

Vanskelig å regulere bestanden med jakt

Et varmere klima har ført til at Grågåsa hekker tidligere, og flyr til varmere strøk før jaktsesongen i Norge starter, samtidig har europeiske land jaktet mindre på fuglen.

Hvert fuglepar kan legge opp mot syv egg, og mange av disse vokser opp. Viltnemnda lar likevel minst ett egg ligge urørt, slik at gåsa har noe å ruge på.

Svein Kjennerud

Svein Kjennerud i Viltnemnda i Bamble, sier at de stadig lærer hvordan de skal gå frem for å minske bestanden av Grågås.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Prosjektet er fremdeles i kartleggingsfasen, sier Svein Kjennerud. Viltnemnda fører nå statistikk på hvor mange egg de punkterer, og prøver å følge med på dem de lar ligge.

– Det er jo et poeng at vi får gjort en ordentlig innsats her i Bamble og i Kragerø, men ideelt sett burde det være flere kystkommuner med på prosjektet, for å få en større effekt.

Bli med på alternativ påskeeggjakt, lytt til radiosaken:

Les også:

– Dyrene vil ikke ha munnen full av gåsedritt

Stadig mer grågås i nord

Tjuvstarter grågåsjakta - igjen