NRK Meny
Normal

Enorme mengder blåmaneter inntar kysten

VALLE (NRK): Aldri tidligere har forskerne sett så mange slike brennmaneter langs kysten på sommeren.

Det kryr av denne langs kysten.

ØDELEGGER SOMMERIDYLLEN: Det kryr av denne langs norskekysten i sommer, til besvær for badeturistene. Video: Anne Lognvik /Øystein Økter.

– Det frister ikke å ta seg et morgenbad når det er fullt av maneter i sjøen, sier båtturist Petter Engø.

Han har aldri sett så mange blå brennmaneter som i år, og mener det legger en demper på ferieidyllen.

Petter og Mats Engø

Petter og Mats Engø skulle gjerne sett at det var færre maneter i sjøen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– De er overalt. I tangen i fjæra er det massevis av småmaneter, noe som gjør at ungene ikke får badet, fisket krabber eller gjort andre ting de liker å drive med, fortsetter Engø.

Les også:

– Vet ikke hvorfor det er slik

Og det er helt nytt at så mange blå brennmaneter inntar norske farvann, forteller forsker ved Havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug.

Tone Falkenhaug holder lobemanet

Forsker ved havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug sier det er vanskelig å vite hvorfor det er så mange blå brennmaneter langs kysten i år.

– Vi har sett blå brennmaneter langs norskekysten enkelte ganger tidligere, men aldri så mange som vi ser i år. Vanligvis trives de best lenger sør, sier Falkenhaug.

Det er et mysterium for forskerne at bestanden plutselig har eksplodert langs norskekysten.

– Det tyder jo på at livsvilkårene for maneten er gode, men om det skyldes temperatur i vannet, mattilgang, strømninger i havet eller andre faktorer er vanskelig å si.

– Ikke farlig

Folk på brygga i Valle er av den oppfatning at den blå brennmaneten er farligere, og vondere å brenne seg på enn den tradisjonelle røde brennmaneten. Det er ikke riktig, ifølge Falkenhaug.

Henrik, Kristoffer og Øystein Tallakstad

Henrik, Kristoffer og Øystein Tallakstad ser seg ekstra godt for før de legger på svøm.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– De to artene er nært beslektet. Den blå brennmaneten er litt mindre, og har litt kortere tentakler enn den røde, men det er omtrent like vondt å bli brent av begge to.

Det er ikke farlig for folk flest å komme borti disse manetene, men er man allergisk kan det være lurt å oppsøke lege, sier Falkenhaug.

– Men for de fleste av oss holder det å skylde godt med saltvann. Ikke bruk ferskvann, og sørg for at tentaklene blir vasket bort.

– Må se seg ekstra godt for

Øystein Tallakstad nyter sommerværet på brygga, mens sønnene Henrik og Kristoffer spiser is. Han sier de ikke har sluttet å bade, men ser seg litt ekstra godt for før man stuper uti.

– Sånn sett spiller det jo ingen rolle om maneten er rød eller blå, man må prøve å ikke treffe den uansett.

Han får støtte av sønnene, som er litt forsiktige når de stuper uti.

– Det er jo ikke noe gøy å hoppe rett på en brennmanet. Det svir, og gjør skikkelig vondt, avslutter Henrik og Kristoffer Tallakstad.

 • Brannutrykning på Rjukan

  Politi og brannvesen har rykket ut il Torget 2 på Rjukan. Det er meldt om røykutvikling på stedet.

 • Ber innbyggjarane om hjelp

  Porsgrunn kommune har auka beredskapen etter at det er varsla ein nedbørstopp i kveld. Kommunen ber om hjelp frå folk, og oppfordrar alle til å «adoptere» eit sluk. Det vil seia at ein held auga med eit sluk og held det fritt for lauv og anna.

 • Redusert lærartettleik

  Etter trykk frå fylkeskommunen, har Skien og Porsgrunn vidaregåande skular redusert lærartettleiken. Dei har òg slått saman klasser og redusert bruk av vikarar for å få budsjetta sine i balanse. Statusrapporten for dei økonomiske tiltaka blir lagt fram for fylkestinget i dag.

 • Bil utfor vegen ved Eidsborg

  Ein bil har køyrt av vegen på fylkesveg 45 mellom Høydalsmo og Eidsborg i retning mot Eidsborg, ifølge tipsar. Det kan vere vanskeleg å passere for større køyretøy, melder NRK Trafikk. Det er også meldt om litt snø i området, så køyr forsiktig.