NRK Meny
Normal

Et lite «hotell» med 800 bittesmå gjester

I eikeskogen på Jomfruland er det hektisk aktivitet i billehotellet om våren.

Billehotell

Her er det mange biller som har sjekka inn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fuglesangen akkompagnerer småkrypa som bruker kreftene på å yngle nå. En bille blir fort til en liten familie i løpet av kort tid.

I de gamle, hule eiketrærne er det god plass til mange kryp.

Morten Johannessen hos Fylkesmannen i Telemark forteller at det er en rekke forskjellige billearter i denne delen av landskapsvernområdet ute i Kragerø-skjærgården.

– Dette er faktisk et av stedene i Norge med flest arter.

Forklaringa ligger i mangfoldet på den langstrakte øya. Der veksler det mellom en sandstrand på østsida som går over i furuskog og eikeskog før det ender opp i en rullesteinsstrand på vestsida. Denne variasjonen dekker et område på bare noen få hundre meter.

Kan forsvinne

Morten Johannessen

Morten Johannessen hos Fylkesmannen i Telemark bidrar til at landskapsvernområdet blir tatt godt vare på.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Landskapsvernerne sørger for at forholda for billene er best mulig. Når de rydder og tynner ut i skogen, sørger de for å legge de store, gamle eikestammene slik at det er innbydende for småkrypa. Da tar det ikke langt tid før de sjekker inn på billehoteller som Johannessen kaller dem.

Sju av billene er rødlistearter. Det vil si at de kan forsvinne hvis ikke noen sørger for at de har gode levevilkår.

Her kan du lese forvaltningsplanen for Jomfruland landskapsvernområde. Den har oversikt over flere av de sjeldne billeartene på øya: Acalles misellus, Enedreytes sepicola og Mesosa nebulosa er blant billene som er funnet her. Flere av artene er funnet bare noen få steder i Norge.

– Et slikt hotell ramler ikke ned med det første, lover fylkesmannens utsending og klapper forsiktig på den tørre, ru stammen.

Det henger riktignok ikke noen «Ikke forstyrr»-lapp på greina, men det er nok lurt å trå litt varsomt her i eikeskogen nå når billene skal sørge for at nye småkryp skal tyte fram fra barken om ikke så lenge.