NRK Meny
Normal

Bibliotekene – en utvidet arena for flyktninger

– Bibliotekene har mange muligheter for å hjelpe flyktninger. Vi kan ha språkkafe, ha "lån en nordmann" eller være et sted hvor de kan fortelle historiene sine, sier biblioteksjef Margit Kilan i Porsgrunn.

Margit Kilan

RESSURS FOR FLYKTNINGENE: Bibliotekene er med på å hjelpe flyktningene.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Biblioteksjefen i Porsgrunn har flere planer på blokka, når hun nå planlegger hvordan de skal møte flyktningene. Innen året er omme har mer enn 25 000 flyktninger kommet til Norge. Bibliotekene vet av erfaring at mange av disse vil komme til dem.

– De bruker oss mye, vi er en viktig møteplass for flyktningene, sier Margit Kilan.

I tillegg til å være en møteplass og skaffe bøker på morsmålet, tror Kilan at de kan få til et godt samarbeid med frivillige og voksenopplæringen.

– I samarbeid med frivillige og voksenopplæringen kan det være aktuelt å lage en språkkafe, sier Kilan.

Bibliotek

Bibliotekene er ofte en samlingsplass for flyktningene.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Les også:

Inspirasjon fra USA

Hun nevner også konseptet "lån en nordmann", hentet fra Sverige. I svenske Hultsfred kommune kunne flyktninger og innvandrere låne seg en svenske. Et enkelt konsept der frivillige stiller opp og nyankomne kan velge ut den svenske man synes er interessant, og så drikke kaffe med vedkommende i en time.

– Vi håper å få penger for å iverksette tiltakene til våren, sier Kilan.

En stor inspirasjonskilde har biblioteksjefene i amerikanske Scott Bonner. Bonner ble nemlig kåret til årets bibliotekar i USA etter at han under raseopptøyene i Ferguson holdt biblioteket åpent og gjorde det til byens vitale hjerte mens unntakstilstanden herjet.

Biblioteket ble en møteplass, et sted for å få mat eller lade telefonen. De åpnet til og med en skole.

– Bonner har vært igjennom en situasjon som påvirker lokalsamfunnet i så stor grad at han kan fortelle oss hvor viktig bibliotekene kan være, sier fylkesbibliotekar i Hedmark, Karianne Albrigtsen Aam.

Bonner skal tale ved biblioteksfestivalen "Granitol" i januar.