Normal

Betaler opp mot 20.000 for å bli smuglet

Politiet sier at mye tyder på at smuglingen av mennesker mellom Brevik og England, er organisert. – Noen vet akkurat hvordan dette skal gjøres, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit.

Brevik havn

De fire ble pågrepet i slike containere på Brevik havn torsdag kveld.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Siden 2010 har Telemarkspolitiet og Kripos samarbeidet med politiet i England og Sverige om det de mener er menneskesmugling mellom Brevik i Telemark og havnebyen Immingham i England.

Odd Skei Kostveit

Politiadvokat Odd Skei Kostveit forteller at smuglingen må være organisert.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

– Vi tror det dreier seg om et albanske miljø i Sverige som smugler albanere fra Brevik til England på denne måten, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit.

Torsdag ettermiddag ble nettopp fire albanere mellom 20 og 30 år pågrepet i en container på havna i Brevik. De hadde rigget seg til med soveposer, klær og mat for å klare seg gjennom den 25 timers lange ferjereisen.

– Vi er helt sikre på at de får hjelp av noen bakmenn som har funnet ut hvordan de skal gjøre dette til et levebrød, sier Kostveit til NRK.no.

Skjærer seg ut

Politiadvokaten forteller at albanerne blir kjørt fra Sverige i personbiler til havneområdet i Brevik. Herfra får de hjelp til å bryte seg inn i bestemte containere.

– Vi tror ikke bakmennene har noen innsidehjelpere, men at de rett og slett sjekker ut og vet hvilke containere som skal med hvilke ferjer.

Det er vakter og kontrolltiltak på havneterminalen, men likevel får de sneket seg inn.

– De venter i containerne flere timer før og etter avgang og adkomst. Når de kommer frem til England venter de til det roer seg på terminalen, før de skjærer seg ut av presenningene selv, forteller Kostveit.

Brevik havn

NRK fikk ikke tilgang til nederste del av havna.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Betaler tusenvis

Selve reiseruta tar 25 timer, men med venting må de trolig oppholde seg i minst 30 timer inne i containeren.

– Det er en kald og lang tur, men de ser dette som den eneste muligheten til ikke å bli oppdaget. Ruta fra Brevik er en av få direkteruter til England.

– Er det noen som tar dem imot når de kommer til Immingham?

– Det trenger ikke å være det. Herfra skal de vel bare stikke av lenger inn i landet.

Politiadvokat Odd Skei Kostveit forteller at albanerne betaler opp mot 20.000 kroner for å komme seg over til England.

Har blitt sendt tilbake

Kostveit forteller at politiet i England tidligere har pågrepet albanere som har kommet fra Brevik med samme ferje.

– Det har også skjedd at de har blitt oppdaget om bord eller ved avlossing, og at de da har blitt sendt tilbake og overlatt til oss i Norge.

I morgen blir de fire begjært varetektsfengslet med fire ukers brev- og besøkskontroll.

– Grunnen til det er at det er fare for unndragelse, samt andre bevisforspillelser. Vi skal undersøke nøye hva de hadde med seg, og vi vil prøve å avdekke hvem som har bistått dem.

Høsten 2010 pågrep politiet i Telemark to albanere, bosatt i Sverige, og siktet dem for å bistått andre med å komme seg ulovlig via samme rute.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.