NRK Meny
Normal

Betaler for granskning etter ulovlige innkjøp

Telemark blir med å betale regningen når fylkeskommunalt selskap granskes.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid blir med å betale for granskning.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ny rapport avslører ulovlige innkjøp i stor skala gjort av Nasjonal digital læringsarena (NDLA), som er eid av 18 fylkeskommuner.

Selskapet blir administrert av Hordaland fylkeskommune. I en forvaltningsrapport som i går ble lagt fram for fylkestinget i Hordaland, går det fram at NDLA i stor skala har gjort ulovlige innkjøp.

– Når kontrollutvalget i vertsfylket Hordaland har pekt på det som viktig, vil vi som ansvarlig eier være med på spleiselaget, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid i Telemark.

Les også: Offentlig skoleselskap handler ulovlig

I rapporten har revisjonen gått gjennom 17 kjøp gjennomført av selskapet fordelt på 13 leverandører i perioden fra 2012 til i dag. De fant ett eller flere brudd på regelverket i samtlige 17 innkjøp.

Vil ha selskapet på rett kjøl

Bruddene gjelder hovedsakelig mangel på dokumentasjon både i anskaffelsesprosessen og når det gjelder eksponering for konkurranse. Åtte av tilfellene hadde ikke dokumentert noen form for tilbudsevaluering eller -vurdering.

Det mest alvorlige funnet i rapporten fra Deloitte er trolig at en leverandør som har rammeavtale med NDLA har fått tilgang til kontrakter selskapet har med andre leverandører, og konkurransesensitiv informasjon om andre leverandører.

Hordaland fylkeskommune har nå bedt Deloitte om en ekstern granskning for å finne ut om det er flere skjeletter i skapet hos læremiddelselskapet.

– Det er viktig å få dette selskapet her på rett kjøl, det kan vise seg å være ting som er viktig å avdekke, sier Løkslid.

I en kronikk i Aftenposten i februar, argumenterte administrerende direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, og administrerende direktør i IKT Norge, Heidi Austlid, for at NDLA både bør granskes og evalueres.

 • Geolog skal undersøke rasfaren

  Fylkesvei 37 er stengt ved Fåne/Presturatunnelen, foreløpig frem til klokken 18.00 på grunn av fare for ras. Klokken 18 skal en geolog vurdere rasfaren. Omkjøringsvei er fylkesvei 364.

 • Vei stengt på grunn av rasfare

  Tinnsjøveien er stengt inntil videre ved Fåne/ Presturatunnellen på grunn av rasfare. Vegtrafikksentralen er varslet, og skal undersøke stedet.

 • Brannvesenet rykker ut til sjukehus

  Brannvesenet rykker ut til Sjukehuset Telemark etter varsel frå ein automatisk brannalarm på staden.

 • Østafjells får solrik palmesundag

  Telemark er eit av fylka som får sol på palmesundag, melder meteorologane.

  Laster Twitter-innhold