NRK Meny
Normal

Betaler for granskning etter ulovlige innkjøp

Telemark blir med å betale regningen når fylkeskommunalt selskap granskes.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid blir med å betale for granskning.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ny rapport avslører ulovlige innkjøp i stor skala gjort av Nasjonal digital læringsarena (NDLA), som er eid av 18 fylkeskommuner.

Selskapet blir administrert av Hordaland fylkeskommune. I en forvaltningsrapport som i går ble lagt fram for fylkestinget i Hordaland, går det fram at NDLA i stor skala har gjort ulovlige innkjøp.

– Når kontrollutvalget i vertsfylket Hordaland har pekt på det som viktig, vil vi som ansvarlig eier være med på spleiselaget, sier fylkesordfører Sven Tore Løkslid i Telemark.

Les også: Offentlig skoleselskap handler ulovlig

I rapporten har revisjonen gått gjennom 17 kjøp gjennomført av selskapet fordelt på 13 leverandører i perioden fra 2012 til i dag. De fant ett eller flere brudd på regelverket i samtlige 17 innkjøp.

Vil ha selskapet på rett kjøl

Bruddene gjelder hovedsakelig mangel på dokumentasjon både i anskaffelsesprosessen og når det gjelder eksponering for konkurranse. Åtte av tilfellene hadde ikke dokumentert noen form for tilbudsevaluering eller -vurdering.

Det mest alvorlige funnet i rapporten fra Deloitte er trolig at en leverandør som har rammeavtale med NDLA har fått tilgang til kontrakter selskapet har med andre leverandører, og konkurransesensitiv informasjon om andre leverandører.

Hordaland fylkeskommune har nå bedt Deloitte om en ekstern granskning for å finne ut om det er flere skjeletter i skapet hos læremiddelselskapet.

– Det er viktig å få dette selskapet her på rett kjøl, det kan vise seg å være ting som er viktig å avdekke, sier Løkslid.

I en kronikk i Aftenposten i februar, argumenterte administrerende direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, og administrerende direktør i IKT Norge, Heidi Austlid, for at NDLA både bør granskes og evalueres.

 • Meir regn i vente

  Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

  Laster Twitter-innhold
 • E18 open for fri trafikk

  E18 mellom Kragerø og Arendal er no opna for fri trafikk. Store nedbørmengder og flaum var årsak til at vegen var stengt fram til klokka 0330 natt til i dag. Stian Molteberg ved Vegtrafikksentralen seier at det ikkje er meldt om andre problem på vegane i Telemark.

 • Mistanke om køyring i rus

  Politiet stoppa ein mann i 50-åra frå Skien som køyrde bil på Skjerkøya i natt. Politiet mistenker at han har køyrd i narkorus. Han har aldri hatt førarkort. Det var ikkje ansvarsforsikring på bilen, og den vart avskilta på staden.

 • Nesten 8 millionar til TV-aksjonen

  Telemark har samla inn 7 851 534 kroner til årets TV-aksjon. Bidraget per person i fylket er 45,30 kroner, landsgjennomsnittet er 41,55 kroner. Vinje kommune gav mest per innbyggjar, med 109,59 kroner.