NRK Meny
Normal

20-åring tiltalt for å ha betalt for drap

En 20 år gammel mann fra Telemark er tiltalt for å ha forsøkt å avtale drap på en bekjent. Skal ha betalt nesten 50 000 og skaffet våpen.

Ein 20-åring i Skien bestilte og betalte for ein som skull ta livet av ein kamerat.

Det var Varden som først omtalte saken.

Ifølge tiltalen skal 20-åringen ha skaffet kniver og overført penger til en jevnaldrende mann for å få utført et drap på en den gang 17 år gammel gutt. Dette skal i følge politiet ha skjedd fra midten av januar til 18. februar i fjor, altså 2013.

20-åringen skal i følge tiltalen ha gjort flere forsøk på å få den jevngamle mannen til å utføre oppgaven. Forsøket pågikk til han ble pågrepet av politiet.

Strafferamme på opptil 10 år

Per Halsbog

Statsadvokat Per Halsbog har tatt ut tiltale mot mannen for to forhold; for å ha forsøkt å inngå forbund med noen om å forvolde en annens død og for brudd på besøksforbudet han var ilagt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Statsadvokat Per Halsbog viser til straffelovens paragraf 233 a og § 49 som handler om forsøk på å inngå forbund med noen om å forvolde en annens død.

Strafferamma er fengsel inntil 10 år.

20-åringen ble ilagt besøksforbud i mai 2013, men forsatte å ta kontakt med 17-åringen.

Ifølge tiltalen skal han ha kontaktet 17-åringen tre ganger i løpet av sommeren 2013. Først prøvde han å ringe 17-åringen og senere skrev han to meldinger til ham på Facebook.

En meget spesiell sak

Advokat, Jon Anders Hasle, ble nylig oppnevnt som 20-åringens forsvarer.

– Dette er en meget spesiell sak, sier han. Hasle har vært borti mange spesielle saker i sin tid som advokat, men ingen som denne.

– Vi har ennå ikke fått snakket grundig om hvordan han stiller seg til straffskyld, men han har erkjent mye av det faktiske i tiltalen.

– Har han innrømmet at han har bedt noen om å ta livet av 17-åringen?

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj på hva han har sagt, men han har nok uttalt seg noe i den retning, sier Hasle.

Kjente hverandre godt

Nedre Telemark tingrett

Rettsaken starter i Nedre Telemark tingrett 6. januar 2015.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hasle sier klienten var i en vanskelig situasjon på den tiden, og advokaten vil se på om det kan ha betydning for om klienten bør straffes eller ikke.

20-åringen og 17-åringen skal tidligere ha vært venner og kjent hverandre godt.

Den tiltalte mannen har gitt en forklaring på det som har skjedd, men forsvareren ønsker ikke å si noe om hva som er bakgrunnen.

– Han har hatt betydelig problemer i etterkant og han ser selv at han har satt seg i en veldig vanskelig situasjon.

Raske penger

Mannen som skal ha fått penger for å ta livet av 17-åringen, ikke foretatt seg noe.

Politiet sier til Varden at de mener han har vært ute etter raske penger, og sier mannen, som både fikk kontanter og penger overført til konto, kommer til bli etterforsket for bedrageri, ikke drapsforsøk.

Rettssaken mot 20-åringen starter i Nedre Telemark tingrett 6. januar.

 • 1–0 Odd

  Odd leder 1–0 over Lillestrøm til pause, etter scoring av Sigurd Hauso Haugen. Odd har dominert store deler av omgangen, men Lillestrøm har vist seg farlige på kontringer.

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen