NRK Meny
Normal

Beste kornsesong på mange år

Denne sommeren blir den beste kornsesongen på mange år, til tross for tørt vær.

Zbigniew Bieniek

Zbigniew Bieniek viser frem flere hundre tonn med korn på Felleskjøpets kornmottak i Skien.

Foto: Mathias Soleng / NRK

– Denne sommeren blir den beste kornsesongen på mange år, sier Zbigniew Bieniek på Felleskjøpets kornmottak i Gjerpensdalen i Skien.

Bøndene gnir seg i hendene

Til tross for tørt vær forteller Bieniek til NRK at årets bygg ligger på et gjennomsnitt på 580 til 640 kg pr mål og rug på 750 kg pr mål i nedre Telemark. Hvete ser også veldig bra ut.

– Bøndene er veldig fornøyde. De gnir seg i hendene og tenker at endelig har avlingen slått til, sier Bieniek.

Han sier at grunnen til at det ser så bra ut for kornet i år, er at det har vært så gunstig vær og at det ble sådd tidlig.

Tre magre år

– I fjor var det verste året. Året før var også dårlig. Nedgangen begynte for tre år siden, men det var verst i fjor. Da fikk de fleste dårlige resultater, sier han.

Og slikt er det været som bestemmer, mener han.

– Det pleier å være at alle har sådd til 17. mai, men i år var noen ferdige med å så allerede i slutten av april.

Denne sommeren blir den beste kornsesongen på mange år.
 • Sot-flak i Frierfjorden

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et det man først trodde var et oljeflak i Frierfjorden. Flaket er sotaktig og strekker seg nå fra Rafnes og opp til Herre renseanlegg i Bamble, men bør ifølge politiet ha små miljøkonsekvenser.

  Oljelenser ved Rafnes
  Foto: Jan Kristoffersen / Bamle brannvesen
 • Eksplosiv vekst av stillehavsøsters

  I sommer har Jan Erik Tangen, kartlagt utbredelsen av stillehavsøsters i Telemarksskjærgården. På et sted ble det funnet så mye 600 stillehavsøsters på en kvadratmeter. Tangen sier til TA at veksten av slik østers de siste årene har vært eksplosiv.

 • Alvorlige kutt

  Arbeiderpartiet mener det er svært alvorlig at regjeringen kutter kraftig i støtte til fullskala anlegg for CO₂ fangst og lagring i industrien. Yara og Norcem i Grenland jobber med prosjekter for CO₂ fangst i industrien, og vil få redusert støtte.

  Yara, Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sjekker kilde til oljesøl

  Politiet og brannvesenet har i dag tatt prøver av et oljeflak ved Øvre Ringsholme i Frierfjorden. Prøvene sjekkes nå opp mot båter som ligger i området, sier operasjonsleder Jørn Gustav Larsen hos politiet i Telemark. Flaket har en omkrets på 200 meter.