NRK Meny
Normal

Ber om ti års fengsel

Aktor har lagt ned påstand om ti års fengsel for øksedrapet på Notodden i fjor.

Rettssak Notodden

Til venstre: bistandsadvokater Tor Kjærvik og Nils O. Formo. Til høyre: siktedes forsvarer, Borgar Veiding.

Foto: MMS-foto: Ingar Andreassen / NRK

Natt til 27. november 2008 tok en 43 år gammel mann livet av Trond Oredalen (23) med øks.

Det var under en krangel med 23-åringen at mannen dro fram en øks og slo ham i hodet og halsen med den.

Bakgrunnen fra krangelen skal være en konflikt med avdødes far, etter å ha kastet ut faren fra en leilighet som tiltalte leide ut til han.

Meldte i fra om drapet selv

Mannen erkjenner å ha utført drapet, men sier det skjedde i selvforsvar .

Under sin prosedyre la aktor vekt på at det ble begått massiv voldsutøvelse, og at det ble brukt flere slaggjenstander og at øksa ble brukt på flere måter.

- Det er noe formildende at han har erkjent drapet med en gang og at han ringte og meldte i fra om drapet, sa aktor.

Bistandsadvokat for moren til avdøde, Nils O. Formo, vil kreve 200.000 kroner i erstatning og oppreising på vegne av moren som mistet sin eneste sønn.

Aktor Petter Sødal

Aktor Petter Sødal under sin prosedyre.

Foto: MMS-foto: Ingar Andreassen / NRK

- Ble påført økseslag i sofaen

Aktor Petter Sødal sa i retten i dag at man må legge til grunn at tiltalte ble angrepet eller truet med et knust ølglass før tiltalte selv hadde noe våpen.

- Deretter har tiltalte slått 23-åringen i hodet med en ruglete glassbolle og en pyntegjenstand.

Etter dette tok tiltalte fram øksa og slo han i hodet med øksehammeren, mener aktor.

- Det er sannsynlig, men litt usikkert om disse slagene med øksehammeren og pyntegjenstandene gjorde offeret bevisstløs. Blodsporene viser at 23-åringen har ligget nede i sofaen da han ble påført slagene i hodet, sier Petter Sødal.

Hevder 23-åringen stod oppreist

Dette er i motstrid med tiltaltes forklaring som hele tiden har hevdet at Oredalen stod oppreist og var i angrepsposisjon da han fikk økseslagenen.

- Det stemmer ikke at 23-åringen kan ha fått fire øksehogg på samme sted i halsen når han står oppreist. Men det kan stemme med at han lå hjelpeløst bevisstløs i sofaen. Dette er i samsvar med de tekniske bevisene og obduksjonsrapporten, mener aktor.

Han sa videre at det var en nødvergesituasjon når 43-åringen ble angrepet med et ølglass, men angrepet var avverget når 23-åringen ble liggende bevisstløs i sofaen. Aktor sier det ikke var nødvendig å hogge 23-åringen å halsen for å forsvare seg.

- Han benyttet heller ikke fluktmuligheten, tiltalte kunne når som helst ha valgt å redde seg ved flukt, sa aktor Petter Sødal.

- Tiltalte har åpenbart gått alt for langt ved å drepe 23-åringen. Det foreligger helt klart ikke nødverge i forhold til straffeloven, understreket Sødal.

- Klassisk nødvergesituasjon

Det var en klassisk nøvergesituasjon når tiltalte forsvarte seg mot 23-åringen med øks, sa tiltaltes forsvarer Borgar Veiding i sin prosedyre.

Han ba om at 43-åringen blir frifunnet for forsettelig drap.

- Det var den drepte 23-åringen som satte standarden under slåsskampen, som skapte panikken og dødangsten til tiltalte, sa Veiding i sin prosedyre.

- Ingen fluktmulighet

Han var også kritisk til at tiltalte hadde noen fluktmulighet.

- 23-åringen var yngre og raskere, og kunne ta igjen tiltalte hvis han forsøkte å stikke av. Det var ingen reell fluktmulighet, sa Borgar Veiding.

Forsvareren gjentok at tiltalte følte seg truet på livet, og at han oppfattet situasjonen som at "det var ham eller meg". Han følte at å hogge var det eneste middelet han hadde for å komme ut av situasjonen.

Borgar Veiding anmodet retten om å legge stor vekt på tiltaltes forklaring. Hvis tiltalte blir dømt for forsettelig drap skal det tas hensyn til flere forhold ved straffeutmålingen, sa Veiding.

- Tiltalte har bidratt til oppklaring av saken, og han har forklart seg villig for politiet. Han har medvirket så langt han kan og ikke satt kjepper i hjulene. Dette må vektlegges ved straffeutmålingen, sa Veiding.

Ikke tatt alvorlig

Da mannen ringte politiet og AMK for å fortelle om drapet ble han ikke trodd . Tiltalte hadde ringt politiet flere ganger tidligere i uken, og politiet var derfor skeptisk til meldingen. En patrulje ble likevel sendt ut, og da de kom fram fant de 23-åringen død.

Tiltalte sier han husker lite fra drapsnatten.

Les også: 43-åring siktet for drap