Ber matvarekjedene slutte å selge engangsgrill

SKIEN (NRK): Brannvesentopp i Grenland ber de store matvarekjedene ta ansvar og fjerne grillvarer fra butikkene sine.

Stian Nornes

Kjøpmann Stian Nornes i Skien har fjernet grillkullet fra butikken.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

– Jeg synes godt det kunne vært et omsetningsforbud i de delene av landet som har stor skogbrannfare, sier en tydelig varabrannsjef Ove Stokkeland i Skien brannvesen.

Ove Stokkeland

Varabrannsjef i Skien Ove Stokkeland.

Foto: Sigrid Sørumgård Botheim / NRK

– En ekstra brann, i tillegg til alle de vi har fra lynnedslag, trenger vi ikke. Og det er et samfunnsansvar jeg mener de store butikkjedene bør ta. De bør rett og slett slutte å omsette engangsgriller til vi er tilbake til normalsituasjonen, mener Stokkeland.

Kan ikke nekte å kjøpe

Med dette mener han ikke at den som sitter i kassa i en butikk skal nekte meg å kjøpe engangsgrillen jeg legger på båndet. Det er lederne i kjedene som må ta beslutningen.

Og selv om det nå er mulig å få tak i de potensielt skogbrannfarlige tingene, mener han heller ikke at den som selger har noe ansvar

– For uaktsomheten er knyttet til selve grillingen i skog og utmark. Det er tillatt å grille i egen hage mange steder, men aktsomhetsregelen gjelder. Vi ser en del branntilløp i en del hager rundt omkring i landet. Jeg tror at folk må forstå at det er en ekstremsituasjon, sier Stokkeland.

Stian Nornes

Kjøpmann Stian Nornes informerer om skogbrannfaren i butikken på Kjørbekk i Skien.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Informerer om skogbrannen

Kjøpmann Stian Nornes på Spar Kjørbekk i Skien tar NRK med inn bakerst på lageret. Der står usolgt grillkull på paller.

– Vi selger det hvis folk spør etter det, men det er svært sjelden noen spør nå. Vi har rett og slett solgt lite av det i år, sier Nornes.

Han sier at det blir feil at det første kundene ser når de kommer til butikken, er en palle med grillkull når skogbrannfaren er så stor som nå. Men de få som insisterer på å kjøpe grillkull, får også en liten lekse om skogbrannfaren.

Skogbrannvarsel i kjøttdisken

Folk kjøper mindre kjøttvarer for å grille. Også her blir det advart mot skogbrannfaren.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

Selger mindre grillpølser

– Grillvarene som er ute i butikken er ting som ikke bare kan brukes til grilling, som for eksempel tennvæske og tennbriketter. Men ved varene har vi hengt opp en plakat for å informere om skogbrannfaren.

Hvordan merker dere grillforbudet?

– Salget av grillpølser, for eksempel, har nesten stoppet opp. Og det samme gjelder grillkull og engangsgriller, som er varer vi har solgt mye av andre år men lite av i år, sier butikksjefen.

Rema 1000 vil følge lover og regler

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen svarer i en e-post på spørsmål om Rema 1000 om de vil fjerne engangsgriller og grillkull fra hyllene.

Ann-Kristin Pettersen, kommunikasjonssjef i Rema 1000

Kommunikasjonssjef i Rema 1000, Ann-Kristin Pettersen.

Foto: Reitangruppen

"Det er viktig for oss at vi til enhver tid følger gjeldende lover og retningslinjer, det gjelder selvsagt også retningslinjer gitt av brann- og redningsetatene.

Kundene som ønsker å bruke grill i sin private hage eller andre tillate områder vil slik situasjonen er nå fortsatt kunne kjøpe engangsgriller hos oss. Når det er sagt oppfordrer til å vise aktsomhet og oppsøke informasjon fra lokale myndigheter, og opplyser om skogbrannfaren med plakat i butikk."