NRK Meny
Normal

Ber folk være forsiktige i fjellet

Torsdag morgen var det farlig glatt på veiene over store deler av Sør- og Østlandet. I fjellet gir nysnø og vind snøskredfare og lederen av skredgruppa i Røde Kors oppforder til å holde seg unna bratt terreng.

Lifjell

SNØ OG VIND: Slik så det ut på Lifjell onsdag ettermiddag.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det var varslet opp mot 20 centimeter snø i området fra nedre og midtre Telemark, nedre Buskerud, Oslo, Østfold, Akershus og sør i Hedmark og Oppland torsdag morgen. Når snø legger seg på is, kan det bli farlig glatt på veiene de første timene.

– Det første snølaget er skummelt og det kan bli utfordrende kjøreforhold, men vi sender ikke ut OBS-varsel. Det er jo vinter, vi regner med at folk vet det kan bli litt vanskelig i trafikken når det snør mye, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Arne Kleiv ved Veitrafikksentralen oppfordret folk til å kjøre forsiktig og etter forholdene.

– Det snør fortsatt og det er fuktig snø som kommer ned, men brøytemannskapene er ute og rydder så godt de kan, sa han i morgentimene.

– Det gjelder å ha gode dekk på bilen og vise hensyn.

Nysnø gir skredfare

Fredrik Christoffersen

Fredrik Christoffersen, leder av skredgruppa i Telemark Røde Kors, sier de fleste ulykkene skjer når faren for snøskred er moderat.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Snøen fører også til snøskredfare over store deler av landet. Varslingstjenesten varsom.no, melder at nivået nå er moderat, eller nivå to, som følge av fokksnø.

– Nivå to høres lite ut, men det er da de fleste ulykker skjer, sier Fredrik Christoffersen, leder av skredgruppa i Telemark Røde Kors.

Problemet er innblåst nysnø som samler seg i lesider. Folk som ferdes i le-områder og andre terrengformasjoner som samler fokksnø oppfordres til å være forsiktige. Christoffersen ber folk følge med, være årvåkne og holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader.

– Hvis man velger å kjøre i brattere terreng bør man kjøre en og en mens resten følger med, så ikke flere blir tatt hvis det skulle gå et skred, sier han.

Så lenge man holder seg unna disse områdene er det ikke farlig å bevege seg i fjellet.

– Vi skal ikke skremme bort folk heller, sier Christoffersen.

Grå nyttårshelg

Utover torsdagen meldes det fortsatt om snø over store deler av Østlandet, Telemark og agderfylkene. Nedbøren vil komme som sludd eller regn nær kysten. Været skal klarne opp i løpet av ettermiddagen.

Fjelltraktene får østlig bris og litt snø.

Varselet for nyttårshelgen er dessverre ikke spesielt lovende.

– Det ser ut til å bli grått, litt regn de fleste steder og snø i høyden. Utover det blir det ustabilt og litt mildt i dagene før nyttårsaften, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen.

Laster Twitter-innhold
 • Kjører skuterløyper for rådyr

  Rådyr og annet vilt sliter med å komme seg fram i den dype snøen for å finne mat. De siste dagene har mange derfor fulgt oppfordringa om å kjøre opp skuteløyper. Skogeier Thor Wraa i Drangedal sier det er viktig å hjelpe dyra gjennom vårknipa.

  Rådyr
  Foto: Tore Hauge
 • Vil granske kjøpet av Perlen

  Kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune har vedtatt å be om selskapskontroll av Kragerø Fjordbåtselskap etter kjøpet av hurtigbåten Perlen. Leder av kontrollutvalget, Per Lykke, bekrefter overfor TA at bakgrunnen er bekymringsmeldinger.

  Hurtigbåten Perlen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Endelig obduksjonsrapport klar

  Politiet tror Hjalmar Johnsen falt i Damfossen og drukna etter å ha blitt påkjørt med sykkel på Bruene i Skien. Den endelige obduksjonsrapporten oppgir ingen annen mulig dødsårsak. – Det tolker vi som at drukning er den mest nærliggende dødsårsaken, sier politiadvokat Asle Sandnes til Varden.

  Mann pågrepet og siktet for uaktsomt drap
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Godtar sand-bot

  Skien kommune godtar boten på 340.000 kroner
  for manglende rapportering av sanduttak på Geiteryggen. Styreleder Anita Ballestad i flyplasstyret sier de har svart Direktoratet for mineralforvaltning om at de aksepterer regninga.


  Sandkrater Geiteryggen
  Foto: Anne Lognvik / NRK