NRK Meny
Normal

Lippestad: – Godt å vite at det nå er slutt

Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at Anders Behring Breivik ikke anker dommen på 21 års forvaring for terroraksjonene mot Regjeringskvartalet og AUF på Utøya.

Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra.

Forsvarerne hadde i dag et avsluttende møte med Anders Behring Breivik i fengselet i Skien.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Behring Breivik sitter for tiden fengslet i Skien, og klokken 13.15 i ettermiddag kom hans forsvarere, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, på besøk for å ha et avsluttende møte med terroristen.

Etter møtet kan de bekrefte at Behring Breivik ikke anker dommen.

– 22. juli-rettssaken er slutt i dag, det er det ingen tvil om. Vi er lettet. Vi mener det ble en riktig dom, og det er veldig godt å vite at det nå er slutt, sier Lippestad.

Behring Breivik har tidligere varslet at han ikke ville anke dommen dersom han ble erklært tilregnelig, men han har formelt hatt anledning til å anke frem til midnatt.

– Anders Behring Breivik sa han var fornøyd med det vi har gjort. For oss er ikke det avgjørende, men ett av de målsettingene for oss som forsvarere, er å ivareta hans interesser og det at klienten mener vi har gjort det, er viktig for oss. I tillegg til at andre oppfatter det samme. Det er vi glade for. Så snakket vi mye om ankespørsmålet og vi er helt trygge på at det er en riktig dom og en overbevist Breivik som ikke vil anke. Det er bra, sier Lippestad.

Rettskraftig

Anders Behring Breivik under domsavsigelsen

Anders Behring Breivik under domsavsigelsen for to uker siden.

Foto: Heiko Junge / Ap

Det er i dag to uker siden Anders Behring Breivik ble erklært tilregnelig, og dømt til 21 års forvaring for terroraksjonene 22. juli i fjor.

Dommen ble gitt med en minstetid på ti år.

Aktoratet varslet at de ikke ville anke samme dag som dommen falt. Breivik anker heller ikke, og dermed er dommen fra Oslo tingrett 24. august rettskraftig.

– Det er godt å gå ut i dag å kjenne at oppdraget er over, og at vi har følt at vi har gjort det vi har kunnet, sier Hein Bæra.