NRK Meny
Normal

Her bisettes Telemark

EIDSBORG (NRK): Med sang og seremoni begraves ulike objekter fra Telemark i snøen. De som står bak seremonien håper planene om en sammenslåing av Vestfold og Telemark nå blir lagt bort.

Sermoni

SEREMONI: Aasmund Nordstoga sang og Bjørn Nome ba under seremonien i Eidsborg i dag.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Det vil være veldig dumt å gi opp merkenavnet Telemark. Dette er en håpløs ide, sier musiker Aasmund Nordstoga.

Han er initiativtaker til seremonien, der politikere og andre profilerte telemarkinger kom sammen for å begrave gjenstander forbundet med fylket. Handlingen gjenspeiler hva gruppen mener vil skje med Telemark, dersom regionen Skagerak blir et faktum.

– Det er ikke en god løsning å gi bort makten på denne måten, sier Nordstoga.

Skagerak bunad

Med gummistøvler, grilldress og vikinghjelm på hode fleiper Nordstoga med Skagerak.

– Dette er Skagerakbunaden, smiler den profilerte musikeren.

Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven fra Senterpartiet, er engasjert i debatten og selvsagt på plass ved Eidsborg stavkirke.

– Jeg kunne ikke si nei når Aasmund Nordstoga spurte om jeg ville være med på dette. Jeg er redd folk ikke forstår hvor viktig denne saken er, sier Kleven.

Bjørn Nome

Bjørn Nome er blant dem som demonstrerer mot fylkessammenslåingen.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Han frykter for hva som skal skje om Telemark og Vestfold blir til Skagerak.

– Da kommer vi til å bli styrt fra Tønsberg. Hvordan skal vi kunne stole på at folk i Tønsberg vet hva som er best for oss i bygdene i Telemark, spør Kleven.

Les også:

Humor

Bjørn Nome er sokneprest i Tokke og Vinje, og tidligere ordfører for Senterpartiet i Fyresdal. Han mener humor er et fint element i en demonstrasjon. Med vikinghjelm og treningsdress er han blant dem som fronter seremonien.

– Dette er ikke en begravelse, men en morsom demonstrasjon i en viktig sak. Vi i bygdene får mindre og mindre å si. Om makta flyttes til Tønsberg vil det være del av en skummel sentralisering, sier Nome.

Du kan se mer fra bisettelsen i distriktsnyhetene fra østafjells klokka 18.45 i kveld. Sendingen blir sendt direkte på NRK 1 og i et videovindu på nettsiden vår. Du kan også se innslaget i nettspilleren vår ved en senere anledning.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.

 • Syklist køyrd til legevakt

  Den mannlege syklisten som kolliderte med ein bil, blir køyrd til Porsgrunn legevakt av ambulansen.