Begge de trusselsiktede løslates

21-åringen fra Skien og Mohyeldeen Mohammad, som begge er siktet for trusselvideoen mot blant andre statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon, løslates i dag.

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

Statsminister Jens Stoltenberg er blant dem som blir truet i den såkalte trusselvideoen som ligger på You Tube. To er pågrepet for videoen.

Foto: Nyhetsspiller

Det bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag formiddag.

– De siktede i saken med YouTube-videoen løslates. Siktelsene opprettholdes for begge, skriver PST på twitter like etter klokken 11 fredag.

PST gikk tidligere i dag først ut med at 21-åringen blir løslatt.

– Vi har gjennomført innledende, viktig avhør og gjort en rekke beslag. Det er nå ikke lenger grunn til å holde 21-åringen i varetekt, og vi ser heller ingen fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat i PST Anne Karoline Bakken Staff til NRK.no.

Den unge mannen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste i sitt hjem i Skien onsdag 18. januar, og ble varetektsfengslet i to uker fra fredag 20. januar.

Skiensmannen har erkjent å ha laget videoen som blant annet viser bilder av lidende Afghanske barn, væpnede norske soldater og representanter for regjering og kongehus. Bildene akkompagneres av en kjent islamsk sang på arabisk.

Fortsatt siktet

Anne Karoline Bakken Staff

Anne Karoline Bakken Staff i PST bekrefter at 21-åringen løslates fredag.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
John Christian Elden

John Christian Elden forsvarer begge de trusselsiktede.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Anne Karoline Bakken Staff forteller at siktelsen mot 21-åringen blir opprettholdt, til tross for at han går fri i dag.

– Vi har kommet lenger i etterforskning, og fortsetter arbeidet. Vi etterforsker begge de pågrepne nå, sier hun.

Flere har uttrykt at trusselvideoen og pågripelsene er sterkt overdrevet fra PSTs side. Det tilbakeviser de.

– Det får være opp til andre å vurdere, men vi har fått medhold fra både tingrett og lagmannsrett om at dette ikke er ytringsfrihet, og at forholdet dermed er straffbart.

Ved 09-tiden fredag skrev 21-åringens forsvarer John Christian Elden dette i en tekstmelding til NRK. no:

– Det er ikke varslet noen forlengelse av fengslingen, og da er det også for sent etter loven.

Mohammad pågrepet onsdag

Onsdag ble person nummer to pågrepet for trusselvideoen, som ble publisert på You Tube. 26 år gamle Mohyeldeen Mohammad skal ha blitt arrestert i sitt hjem i Larvik.

John Christian Elden er også forsvarer for Mohammad. Han antok overfor NRK at Mohammad ville bli løslatt siden politiet ikke hadde antydet noen fengsling fredag formiddag.

Dette ble senere bekrefter av PST.

Elden fortalte i forbindelse med pågripelsen at hans klient ikke mener at han har gjort noe ulovlig.

– Han nekter å gjøre seg skyldig i noe som helst annet enn å utøve demokratiske retter ved å demonstrere, sier Elden.

Mohyeldeen Mohammad var ein av arrangørane av demonstrasjonen

Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet for trusselvideoen i går.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Strafferammer opp mot 15 år

Mens Mohammad er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, er 21-åringen fra Skien siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147c, i tillegg til paragraf 99.

Paragraf 99 gjelder trusler mot myndighetspersoner, mens paragraf 147c gjelder oppfordring til terror. Den første paragrafen har en strafferamme på 15 år, og den andre seks år.

Ransaking i Bærum

I tillegg har politiet ransaket boligen til en mann i Bærum. Ransakingen fant sted samtidig som Mohyeldeen Mohammad ble pågrepet i Larvik. Mannen i Bærum skal være en venn av Mohammad.

PSTs dataeksperter og etterforskere har siden ransakingen i Bærum og pågripelsen i Larvik jobbet med å gjennomgå datamaskiner, lagringsenheter og telefoner som ble beslaglagt hos Mohammad og mannen i Bærum.

Politiet har ikke utelukket at det kan komme flere pågripelser i saken.

– Han er ingen terrorist

Etter at 21-åringen fra Skien ble pågrepet skrev Mohyeldeen Mohammad dette i en e-post til NRK. no:

«Jeg kjenner den arresterte 21-åringen, som en praktiserende bror i islam. Han er ingen terrorist! USA, Israel, NATO og deres allierte er de virkelige terroristene! Han er en ung muslim med et klart politisk budskap: Stopp undertrykkelse og okkupasjon og trekk de norske soldatene ut av Afghanistan!»

Mohammad er en kjent skikkelse i nyhetsbildet. I 2010 markerte han seg blant annet under demonstrasjonene som oppstod etter at Dagbladet trykte en karikaturtegning av profeten Muhammed.

Under arrangementet sa han blant annet:

«Når vil norske styresmakter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel.»

For snart to uker siden deltok han i demonstrasjonen utenfor Stortinget mot norske soldater i Afghanistan, sammen med blant andre Arfan Bhatti.

Se videoen her:

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset