– Vi skal forstå pasientene bedre

SKIEN (NRK): Språk er en viktig del av eldreomsorgen. Lærlinger med innvandrerbakgrunn får spesiell undervisning for å unngå misforståelser og fornærmelser.

Esther Mlagulwa og Hla Say Hei

VIL BLI FLINKERE: Esther Mlagulwa og Hla Say Hei tror ekstra språkopplæring kan gjøre dem til bedre helsefagarbeidere.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Elleve par øyne og ører følger godt med når Anne Marit Landsverk snakker om været. Spesiallæreren ved Skien kommunale voksenopplæring vet veldig godt hva nordmenn er opptatt av, og været er en god start på en samtale.

Anne Marit Landsverk

Spesiallærer Anne Marit Landsverk gir lærlingene det lille ekstra de trenger.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Det holder ikke å si at det er stygt eller fint vær. Fortell om det regner eller sludder når du kommer inn til pasienten, foreslår hun.

Tid til å spørre

Hla Say Hei fra Burma noterer flittig. Hun tar turen fra Bø til Skien en dag hver uke for å følge undervisninga. 42-åringen har alltid ønsket å jobbe med mennesker.

– Immobilitetskomplikasjoner var ikke et lett ord, smiler hun.

Da Hla Say Hei begynte på utdannelsen, var det mange i klassen og ikke lett å be om hjelp. På voksenopplæringa er det tid til å spørre. De går igjennom ord og uttrykk både skriftlig og muntlig.

Lærevillige

Bente Skifjeld

Faglig leder Bente Skifjeld i Skien kommune skryter av de positive lærlingene i helsefagarbeidet.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Telemarkskommunene Skien, Bamble, Porsgrunn og Bø samarbeider om tilbudet til lærlingene i helsefag-arbeidet. Bente Skifjeld er veldig fornøyd. Hun er faglig leder for lærlingene.

– Vi får stadig flere søkere med innvandrerbakgrunn, og vi vet at de gjør en god jobb. Deres kulturelle bakgrunn er en fordel. De er veldig lærevillige, sier hun.

Klosettet og døden

Den er liten, grønn og helt uunnværlig. Lommeordboka er til stor hjelp til de mest nyttige ordene har festet seg.

Klosettet er et typisk eksempel på et ord som ikke er så mye brukt lenger, men det er ikke uvanlig hos den eldre generasjonen.

Fra Lommeordbok i pleie- og omsorgstjenesten

Kjekt å ha ei lommeordbok. Den lille grønne ordboka er et oppslagsverk som inneholder ord og uttrykk det er viktig å forstå i omsorgsyrket.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Skifjeld blar videre i den slitte ordboka og forteller at de også må snakke en del om ord og uttrykk knyttet til døden.

– Det er ikke lett å skjønne når vi sier at noen har lagt på røret, gått bort eller rusla. Slike uttrykk kan føre til misforståelser.

Baken: bakenden, rompe, setet

Fra Lommeordbok i pleie og omsorgstjenesten

– Vel bekomme

34-åringen Esther Mlagulwa fra Tanzania ler og forteller om ananasringer. Det har de snakket om på kurset, både hvordan de skriver og uttaler sammensatte ord. – Det heter ikke ananas ringer.

Mat og servering står også på timeplanen. Mlagulwa vet at teorien fungerer i praksis.

– Når de er ferdige, sier jeg: Er du forsynt? Og når de har svart, sier jeg: Vel bekomme, håper det smakte. Da føler pasienten seg trygg og fornøyd, og da er jeg også fornøyd.

Språkundervisning for lærlinger i helsefag

Lydhøre lærlinger. Elleve lærevillige fra 10 nasjoner. Dette skoleåret skal gjøre dem sikrere i norsk.

Foto: Britt Boyesen / NRK