NRK Meny
Normal

Samarbeider mot lovbrudd i byggebransjen

SKIEN (NRK): Politiet, Skatteetaten, Nav og Arbeidstilsynet satser sammen mot sosial dumping og annen kriminalitet i byggebransjen.

Gunn Berit Gjevestad

VIKTIG MED STORKONTROLL: Gunn Berit Gjevestad fikk bekreftet at det er nødvendig med kontroller på byggeplassene.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Iført hjelmer og signalfargede vester sprer de seg ut på byggeplassen. Det gjelder å få snakket med flest mulig av dem som er inne på området. Både ansatte og ledere kan oppklare om det er orden i papirer og rutiner. Vel så viktig er hva trenede øyne ser og oppdager underveis i kontrollen.

– Vi spør hvem de jobber for, hva de har i lønn og hva som står i arbeidskontraktene, sier seniorinspektør Gunn Berit Gjevestad før hun kikker nærmere på det store stillaset.

I løpet av en felles aksjonsuke avdekket de flere eksempler på dårlig sikring og mangel på arbeidskontrakter blant annet. En opptelling viste at nesten 30 prosent av de ansatte som ble kontrollert, ikke hadde det påkrevde byggekortet.

Utveksler informasjon

Ivar Rød fra Skatt sør går målbevisst etter arbeiderne han ser på byggeplassen i Skien sentrum. Han har en perm med skjema som han skal fylle ut.

– Vi kan se om det dreier seg om svart arbeid, om de har skattekort for eksempel, om skattetrekket er innbetalt.

Regiondirektør i Skatteetaten, Nina Schanke Funnemark, sier alle etatene ønsker å få en bedre kontroll med kriminaliteten som skjer i arbeidslivet.

– Arbeidsmarkedskriminalitet er en sammensatt utfordring. Det kan dreie seg om mange ulike former for lovbrudd.

Hun peker på at det er viktig at ikke noen blir utnyttet i arbeidslivet og at store summer blir holdt hemmelig for Skatteetaten, Nav og andre etater. Det er viktig å utveksle informasjon.

Gunn Berit Gjevestad er ikke i tvil om at dette er et nødvendig samarbeid for Arbeidstilsynet. – Nå ser vi de samme tingene i stedet for å jobbe hver for oss med enkelte områder.