NRK Meny
Normal

Fylkeslege: – Barn bør ikke være på voksenpsykiatrisk

SKIEN (NRK): Psykisk syke barn plasseres på avdeling sammen med voksne med tunge psykiske lidelser. – Ikke akseptabelt, sier helseministeren.

Jente

INGEN DØGNBEREDSKAP FOR BARN: Ved Sykehuset Telemark har barn i enkelte tilfeller blitt plassert på voksenpsykiatrisk i mange dager og i gjentatte tilfeller over tid. (illustrasjonsbilde)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Barn ned i 9-årsalderen har i akutt-tilfeller blitt plassert på psykiatrisk avdeling, sammen med voksne med alvorlige og tunge psykiske lidelser.

I enkelte tilfeller har også barn blitt plassert på voksenpsykiatrisk i mange dager og i gjentatte tilfeller over tid, opplyser fylkeslege i Telemark, Steinar Aase.

Ingen døgnberedskap for barn

Steinar Aase

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– I de mest alvorlige tilfellene har vi sett at barn er innlagt om igjen og om igjen i akuttpsykiatrisk post for voksne og at barnas psykiske situasjon forverrer seg. I noen situasjoner forverrer den seg ganske betydelig, sier Aase.

Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark har ingen døgnberedskap for barn som trenger innleggelse utenom dagtid. Dermed blir barn med akuttbehov først lagt inn på psykiatrisk avdeling for voksne, en avdeling med pasienter med tunge psykiske lidelser og omfattende rusproblematikk.

Fylkeslegen understreker at noen barn og unge opplagt får et godt tilbud ved den psykiatriske klinikken, selv om de først blir lagt inn på voksenavdeling.

– Men for noen barn er det direkte skadelig. For enkelte sårbare barn og ungdommer kan det være direkte skremmende. Dessuten er ikke dette et behandlingstilbud som er egnet for dem, sier Aase.

Fylkeslegen har tatt en omfattende gjennomgang av hvor ofte barn er innlagt på voksenpsykiatrisk post.

– Det skjer enda hyppigere enn det vi har vært klar over. Det er slett ikke uvanlig, sier Aase.

41 innleggelser

I fjor var det ifølge sykehusets egne tall totalt 41 innleggelser av barn under 18 år ved voksenpsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark.

Thor Severinsen

Thor Severinsen, leder av Telemark legeforening.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Leder av Telemark legeforening, Thor Severinsen sier at dette ikke er et ideelt tilbud for barna.

– Det er absolutt ikke ønskelig fordi så unge folk har andre behov enn det voksne har. For noen barn kan det være greit nok. For andre barn er det helt klart ikke bra nok, sier Severinsen.

Ifølge Severinsen har flere ansatte uttrykt at tilbudet er uakseptabelt, selv om de prøver å gjøre belastningen så liten som mulig for barna det dreier seg om.

Helseministeren reagerer

Direktør Bess Frøyshov, Sykehuset Telemark

Direktør ved Sykehuset Telemark, Bess Frøyshov.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

Sykehusdirektør Bess Frøyshov mener tilbudet til barna er godt.

– Hvis barna kommer inn på kveld eller natt kan barn bli plassert på voksenavdeling, men da skjermet fra andre, og blir overført til ungdomspsykiatrisk avdeling påfølgende dag.

– På dagtid er det vakt på ungdomspsykiatrisk som vurderer barnet og eventuelt legger inn på ungdomspsykiatrisk seksjon, forklarer Frøyshov.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Dette er ikke akseptabelt eller et godt nok tilbud til barn, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til NRK.

Han er overrasket over praksisen og sier departementet vil undersøke med de regionale helseforetakene hva som er praksis.

 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK
 • Hever farenivået for flom

  Norges vassdrags- og energidirektorat har økt farenivået for flom i Telemark fra grønt til gult nivå. Med varslede nedbørsmengder opp mot 100 millimeter i døgnet de neste dagene, varsler NVE om økt fare for flom og ras i flere deler av Sør-Norge.

 • Ikke flinke nok

  Telemark er over landsgjennomsnittet når det gjelder å bruke refleks, sier distriktsleder i Trygg trafikk, Brita Straume. Selv om vi i Telemark ligger over snittet så er det fortsatt ikke er bra nok at halvparten ikke bruker refleks mener Straume

  Usynlige uten refleks
  Foto: Dang Trinh / NRK