NRK Meny
Normal

Barna går på skole i høstferien uten tvang

I stedet for å sitte hjemme i sofaen med hver sin Ipad og få vondt i ryggen, er 17 barn i alderen åtte til 12 år på matskole i høstferien.

17 barn bruker høstferien til å gå på matskole.

– Vi vil mye heller være her, sier Mikkel på 8 år, som synes det er kjempestas å slå på kjøkkenmaskinen som blander fisk til fiskeburgerne.

Det er en koselig stemning i kjøkkenet på Nedre Jønholt gård. Det er fyr på peisen og 17 barn står og skjærer grønnsaker, fileterer fisk, lager fiskesuppe og fiskeburgere. Utrolig nok er det nesten kamp om å vaske opp. Det har vel litt med det å gjøre at kjøkkenet er moderne innredet med dampvasker og avspylingsdusj.

Espen Ihlen, som til daglig er kokk på restauranten på Langøya, har i dag gleden av å lære barna om fisk og filetering før det lages fiskemiddag.

Kokk Espen Ihlen sammen med mange barn på matskolen

Barna storkoser seg på kjøkkenet sammen med kokk Espen Ihlen.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

– Noen sier æsj

– For mange av ungene er det å tilberede middag fra bunnen av noe nytt, særlig det å rense fisk. Det er likevel tydelig at de har stor glede av det selv om det var noen som sa "Æsj" til å begynne med, sier Espen Ihlen.

I tre dager fra halv ni til halv fire møter de opp på Nedre Jønholt gård for å lære å lage mat. Kurset er i regi av 4H og kursholdere er Therese Kaalstad og Anja Heimonen.

– Kurset begynner halv ni om morgen med frokost, før barna går i gang med dagens middag og dessert. Desserten i dag blir eplekake. Barna plukker grønnsakene selv på Osebakken andelsgård. Samtidig lærer de litt om nye og kjente grønnsaker, samt fordelene med økologiske råvarer, forteller Anja Heimonen.

Mikkel viser v-tegn og lager mat

Mikkel lager mat og viser V-tegnet for victory, eller seier samtidig.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

Litt ekkelt å rense fisk

– I går laget barna grønnsaksuppe og i dag er det fisk som står på menyen. Vi har vært så heldig å få inn kokken Espen Ihlen til å hjelpe oss. Barna skal også innom bakeriet Rent mel i posen og lære litt om kornsorter og bakverk, sier Therese Kaalstad.

– Det var litt ekkelt å rense fisk til å begynne med, men så gikk det helt fint. Her nede er det gøy å lage mat, og det er bare gøy å vaske opp også, sier 10 år gamle Kajsa.

 • Brann i hus på Notodden

  Det brenner i et bolighus på Notodden. Fem personer er evakuert fra huset, og tas hånd om av ambulansepersonell og naboer, opplyser operasjonsleder Petter Ebbesberg. Røykdykkere gjennomsøker nå huset. Det skal ikke være fare for spredning.

 • Her kan du se kveldens sending

  Distriksnyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.
 • Røykutvikling var tørrkokt kjele

  Politi, brann og ambulanse rykket like etter 20.30 ut etter melding om røykutvikling på Gimsøy i Skien. Det viste seg å være røyk fra en tørrkokt kjele. En kvinne som befant seg i leiligheten sjekkes av ambulansepersonell.

  Brann på Gimsøy i Skien
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Røykutvikling på Gimsøy

  Nødetatene har rykket ut til en mulig bygningsbrann på Gimsøy i Skien. Det er meldt om røykutvikling og både brann, politi og ambulanse er på vei til stedet.