NRK Meny
Normal

Avventer fjerning av nattevakt for eldre

En ny brannteknisk rapport vil avgjøre hva som vil skje med nattevakta ved omsorgsboligene i Drangedal, sier kommunalsjef Hilde Molberg.

Hilde Molberg

Kommunalsjef Hilde Molberg sier at hun ikke vil endre på tilbudet til beboerne ved omsorgsboligene i kommunen før den nye rapporten foreligger.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Vi har bestilt en brannteknisk rapport for å ta en vurdering av forholdene. Rapporten vil vise vei for hva vi skal gjøre videre, sier Molberg til NRK.

Den nye sikkerhetsvurderingen av omsorgsboligene i kommunen vil bli gjennomført for å finne ut om det bryter med brannloven å fjerne den faste nattvakta slik kommunen ønsker. Dersom rapporten slår fast at kuttet bryter med loven, vil kommunalsjefen vurdere saken på nytt.

– Da må vi sette oss ned og gjøre en vurdering av hvilke tiltak vi da gjør. Hvis det handler om bygget i sin helhet og krav om vakt, må vi ta en vurdering på det.

Neslandstunet

Beboerne ved Neslandstunet bofellesskap i Drangedal risikerer å miste den faste nattevakta si på grunn av kutt i kommunebudsjettet.

Foto: Roald Marker / NRK

Ikke krav tidligere

Ifølge brannsjefen i Drangedal, Bård Bråten, var det ikke krav til fast nattevakt ved omsorgsboligene da de ble bygget. Boligene ble bygget for beboere som kommer seg ut på egen hånd ved en brann nattetid.

– Det har kun vært bemanning der på natta i tre år nå. Før det var det drift der i rundt 12 år uten bemanning på natta, og beboerne har ikke blitt vesentlig dårligere i løpet av den tiden, sier Molberg.

Les også: Mener kutt kan være i strid med brannloven

Les også: – Vi kan ikke være avhengig av frivillige

Les også: Eldre i Drangedal mister nattevakt på sykehjemmet

Avventer endringer

Drangedal kommune vil redusere antall nattevakter for hjemmeboende eldre fra 3 til 2 for å spare 1,3 millioner kroner. Det er beboere og deres pårørende ved Neslandstunet bofellesskap som mener fjerningen av den faste nattevakta kan være i strid med brannloven. Grunnen er at flere av beboerne sier de ikke tror de vil klare å komme seg ut på egen hånd ved en brann.

– Vi gjør ikke endringer før rapporten foreligger og nødvendige vurderinger er tatt, sier Molberg.

– Hva vil du si til beboerne og deres pårørende som nå er bekymret?

– Jeg har full forståelse for at de er bekymret for situasjonen.

Tror på god løsning

Kommunalsjefen sier til NRK at hun er opptatt av at beboerne skal ha et forsvarlig botilbud i kommunen.

– Når jeg snakker om forsvarlighet, snakker jeg om forsvarlighet i forhold til helse og omsorgstjenestene til beboerne. Det skal vi klare å ivareta ved en eventuell endring.