Avslører useriøse arbeidsgivere

PORSGRUNN (NRK): Kampen mot kriminalitet i arbeidslivet har fått inn millioner av kroner og avslørt ulovlige nettverk og personer uten lovlig opphold.

ølglas

AKSJONERTE I UTELIVSBRANSJEN: Offentlige etater har gode resultater av å jobbe sammen mot svart arbeid og kriminalitet.

Foto: Johannessen, Sara, Sara Johannessen / SCANPIX

A-krim er et samarbeid mellom offentlige etater som Skatt Sør, Arbeidstilsyn, skjenkekontroll, politiet, kemneren i Grenland og NAV. Arbeidet kom i gang for to år siden etter initiativ fra regjeringen.

Helle Hartz Hagen er prosjektleder i Skatt Sør og talsperson for A-krimsamarbeidet. Hun sier de i fjor oppnådde gode resultater i Buskerud, Telemark og Vestfold.

– Blant annet har vi kartlagt 20 aktører som vi har klart å stoppe fra å drive useriøs virksomhet videre. Vi har avdekket over 70 mill kr i skatte- og avgiftsunndragelser, og vi har utvist 32 personer fra de tre fylkene i 2016.

– Hvor viktig er det å få tips fra publikum?

– Det er viktig for oss å få tips fra publikum. Hvis man har informasjon om useriøsitet i arbeidslivet, er publikum de viktigste medspillerne.

Aksjon i utelivsbransjen

På aksjonene møter de ulike aktørene fra det offentlige opp på en hemmelig avtalt plass.

Foto: Roald Marker / NRK

Hun innrømmer at det er et stort problem at det finnes et marked der ute som ønsker å kjøpe disse tjenestene og at det er vanskelig for etatene å bekjempe arbeidslivskriminalitet alene.

Svindlet til seg snaue 4 millioner kroner

Razzia i utelivsbransjen

Første halvår i 2016 ble 14 bedrifter stoppet fordi de hadde drevet ulovlig.

Bygg- og anlegg var da den bransjen med mest organisert kriminalitet, ifølge daværende prosjektleder Jens Erik Holmås i Skatt Sør.

I fjor ble det også aksjonert mot bilverksteder og bilpleiefirmaer som drev ulovlig.

Politiet anmeldt for å ha stjålet diamanter til 100 000 kroner

Denne gang er det utelivsbransjen som sto for tur og som skulle få uanmeldte inspeksjoner.

Denne lørdagen er klokka snart 21, og de som skal være med samles på politihuset i Skien for å finpusse detaljene før de drar på uanmeldt kontroll, forteller politibetjent Renate Loraas.

– Nå skal vi ut på en aksjon i A-krim-samarbeidet lokalt.

Anonyme ute på byen

Ingen av dem som er med på aksjonen vil avsløre identiteten. Det har med personlig sikkerhet å gjøre.

Helle Hartz Hagen

Helle Hartz Hagen i A-Krim sier det er tøffe tilstander i utelivsbransjen.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det er tøffe tilstander der ute, og det er viktig at vi ivaretar medarbeidernes sikkerhet, sier Helle Hartz Hagen i Skatt Sør.

En time senere går turen til Porsgrunn der mellom 10 og 15 personer er samlet på avtalt sted. Kontrollørene jakter på mange typer kriminalitet. Det kan dreie seg om alt fra hvitvasking av penger, skattejuks, sosial dumping, svart arbeid, til ulovlig opphold og ulovlig skjenking.

Framgangsmåten under slike razziaer er at politiet først går inn, sikrer stedet og sperrer alle utganger, Deretter kan kontrollørene gå inn.

Denne kvelden går uten at de finner noe galt. Likevel er ikke aksjonen helt bortkastet, mener Helle Hartz Hagen.

– Nei, det er det absolutt ikke. Det er preventivt og forebyggende i seg selv å være ute og være synlig. Det er viktig for etatene også å jobbe forebyggende.

Aksjon mot utelivsbransjen

Politiet er alltid med og går inn først ved uanmeldte aksjoner.

Foto: Roald Marker / NRK

Les også: