NRK Meny
Normal

Avblåser uværet i Sør-Norge

Meteorologisk institutt avblåser det kraftige regn- og tordenværet som var meldt i Sør-Norge i helgen. I stedet er det svenskene som får det verst.

Ikke uvær likevel

Det varslede uværet er redusert til et mulig lite regnskyll lørdag kveld.

Meteorologene meldte fredag at det kom til å bli en helg med mye bulder og brak og store lokale nedbørmengder. Den gledelige nyheten er at det blir det ikke noe av nå, fordi været har tatt en litt annen retning enn det meteorologene først antok.

Ja, det dårlige været er avlyst, og det har flyttet på seg. Nå er det nær svenskegrensen vi forventer mest nedbør, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen.

Foreløpig er det mye nedbør over Sverige, og det er usikkert hvor mye som kommer på Østlandet.

– Det kan nok komme opp mot 20 millimeter nær grensen, men vi forventer ikke de mengdene i Sør-Norge i dag. Været har gått lenger øst enn det vi først trodde, og kommer det nedbør i Sør-Norge snakker vi om rundt fem milimeter, sier hun.

Torsdag høljet det ned over deler av Østlandet, og mellom klokken 15 og 16 kom det hele 44,5 millimeter regn ned i løpet av bare en time på Blindern i Oslo. Ikke rart det ble oversvømmelser og store problemer i trafikken.

Uværet fortsetter for svenskene

Bentsen sier lavtrykket blir liggende nær svenskegrensen, og at det vil fortsette å regne ut dagen i dag.

– Det er også nedbør i Skagerrak, men det har ikke trukket ordentlig inn over Østlandet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uvær i Gøteborg

Uværet som egentlig skulle komme til Norge, har heller dratt til Sverige. Dette bildet er tatt i nærheten av Gøteborg lørdag ettermiddag.

Foto: Gro Bratsberg

Gro Bratsberg fra Porsgrunn bor i nærheten av Gøteborg, og hun kan fortelle at uværet har herjet der de siste dagene.

– I går tordnet det som bare pokker her. Jeg måtte ta bilen med ungene ned for å hente den stakkars mannen min som måtte hjem, forteller hun.

Hun sier at det har regnet kraftig i området i hele dag, og at det fortsatt regner.

– Det regner egentlig ganske mye hele tiden. Plantene mine er lykkelige da, for meteorologene har lovet oss regn ganske lenge, men nå kom det endelig noe mer enn noen dråper, sier hun.

Også svenske medier er opptatt av uværet som tok veien til Sverige istedet for Norge. I Aftonbladet er en av overskriftene: Meteorologen: Åk till Medelhavet.

Laster Twitter-innhold

Det ustabile været fortsetter

Det er kanskje en fattig trøst for deg som har ferie akkurat nå at uværet i helgen er avblåst. Meteorologen har dessverre ingen oppløftende nyheter om at det ustabile sommerværet skal endre seg til det bedre de nærmeste dagene.

– Det er nok fortsatt lavtrykksaktivitet som gjelder. Det blir perioder med regnbyger, men også litt sol. Forhåpentligvis stiger temperaturen noen grader de nærmeste dagene, sier Bentsen.