NRK Meny
Normal

AUF-lederen: – Jeg er bekymret for unges pensjon

AUF-leder Mani Hussaini reagerer på at unge risikerer å kun få litt over 40 prosent av sluttlønnen i pensjon i fremtiden. – Vi forventer en endring, sier han.

Mani Hussaini

MÅ HA SAMME VILKÅR: AUF-leder Mani Hussaini mener folk må kunne skifte mellom privat og offentlig sektor uten å bli pensjonstapere.

Foto: Kristoffer Klunk / AUF

Tidligere i dag ble det kjent at fagorganisasjonen Akademikerne frykter at unge med høy utdannelse i fremtiden kan få så lav pensjon som 42 prosent av sluttlønnen. Onsdag startet forhandlingene om fremtidens pensjonsordning for ansatte i stat og kommune.

Leder av AUF, Mani Hussaini, er bekymret for unges fremtidige pensjonsvilkår. Særlig reagerer AUF på forskjeller mellom offentlig og privat sektor.

– Folk må kunne skifte jobb mellom offentlig og privat sektor uten å bli pensjonstaper. Her forventer vi at regjeringen, i samarbeid med partene, harmoniserer pensjonssystemet slik at vi ikke får noen vinnere og tapere når det gjelder sektor og alder, sier Hussaini.

Frykter flukt fra offentlig sektor

Hussaini er redd for at regjeringens forslag til pensjonsreform vil føre til at man skremmer flinke folk vekk fra å jobbe i offentlig sektor.

Sandra Bruflot

Fungerende leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, er bekymret for unges pensjonsutsikter, og tror de må belage seg på å stå i jobb mye lengre.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det er grunnen til at man må jobbe for å utjevne forskjeller mellom offentlig og privat sektor, sier Husaini.

Fungerende leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, er uenig, og tror ikke en senket pensjon vil drive unge vekk fra å jobbe i det offentlige, eller å ta en høyere utdannelse generelt.

– Jeg tror unge, flinke folk først og fremst er opptatt av å ta en utdannelse som sikrer dem en trygg jobb i fremtiden, risikoen er vel mye større for at det blir vanskeligere for ufaglærte å få jobb, sier Bruflot.

Må stå i jobb

Når det gjelder unges pensjonsvilkår, sier Bruflot at de lenge har vært forberedt på at hennes og yngre generasjoner kan komme til å få en langt lavere pensjon en dagens eldre.

– Pensjon er en stor utgiftspost, og dersom det ikke skal kuttes i hva man får utbetalt per år, må man være forberedt på å stå lenger i arbeid, sier Bruflot.

Hussaini har forståelse for at man kan måtte jobbe lengre, men understreker at dette ikke er mulig i alle yrker.

– For oss er det viktig at dagens ungdom også får gode pensjoner i fremtiden. Jeg tror ungdom er innstilt på at vi må jobbe lengre i fremtiden, men det finnes også fysisk krevende yrker hvor man ikke kan kreve det av de ansatte.

AUF-lederen peker også på at det kan blir færre jobber til nyutdannede, hvis man skal stå lenger i jobb.

– Et av dilemmaene med å øke pensjonsalderen er at det blir dårligere plass i arbeidslivet for unge. Det er derfor en viktig politisk oppgave å sørge for at det skapes flere arbeidsplasser for ungdom, sier han.

Regjeringen starter forhandlinger om ny offentlig tjenestepensjon sammen med partene i arbeidslivet.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon som startet onsdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Villmannskjøring på ATV

  En mann ble kastet av ATVen han kjørte, og brakk beinet da han forsøkte å rømme fra politiet i Bø, klokken 3 i natt. Mannen kjørte uten førerkort, og politiet mistenker at han kjørte i ruspåvirket tilstand.

 • Bekymret for Kokain

  Politiet i Grenland er bekymret over økt Kokainbruk blant ungdom. Politibetjent Vegard Robertsen i ungdomsavsnittet ved Sør-øst politidistrikt, sier til TA at det har blitt en utfordring at ressurssterke ungdommer har et økt forbruk av narkotiske stoffer.

  Kokain
  Foto: NRK
 • 120 dagers fengsel

  En mann fra Rjukan er i Aust-Telemark tingrett dømt til 120 dager fengsel for flere brudd på narkotikaloven og vegtrafikkloven. I tillegg mister han sertifikatet for alltid, og må betale en bot på 20.000 kroner. Mannen har oppbevart og brukt narkotika, og kjørt bil i påvirket tilstand.

 • Frykter flere branner

  NVE vurderer å gjøre nettleia på strøm dyrere når strømnettet er mest belastet. Forsikringsbransjen frykter flere branner om natta, dersom folk setter på vaskemaskin og tørketrommel når de går og legger seg

  Vaskemaskin som brannårsak
  Foto: brannmannen.no