NRK Meny
Normal

UNE: – Trygt å reise til Gaza nå

PORSGRUNN (NRK): Utlendingsnemnda mener Basel Fouad Mohammed Abusamra ikke har rett på beskyttelse i Norge, og vil sende ham tilbake til Gaza. Nå har ordføreren i Porsgrunn engasjert seg for at Basel skal få bli.

Basel Abusamra og Palestinske demonstranter løper nær byen Ramallah

VANSKELIG SITUASJON: Basel Fouad Mohammed Abusamra fortviler over at han ikke får bli i landet. Flere familiemedlemmer har fått opphold, men Basel må tilbake til Gaza. I helga var det nye opptøyer både på Vestbredden (bildet) og på Gazastripen.

Foto: Jannicke Møller Andersen/Mohamad Torokman / NRK/Reuters

– Det er ikke slik at alle som søker asyl i Norge skal ha opphold, men jeg er uenig i betingelsene for avslaget i denne saken, sier ordfører i Porsgrunn, Øystein Beyer.

I helga var det nye kamper på Gazastripen og på Vestbredden. Tre palestinere ble drept, og flere ble såret på begge sider av konflikten. Søndag ble en 13 år gammel palestinsk gutt skutt og drept under sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden.

Porsgrunns avtroppende ordfører ble i valgkampen kontaktet av Basel Fouad Mohammed Abusamra (39) og faren hans. Nå jobber Øystein Beyer for at saken skal bli tatt opp politisk.

Vi har ikke hus på Gaza. Vi har ikke familie der. Hva har han å reise tilbake til?

Faren, Fouad Mohammed Abusamra

Flere avslag

Basel kom til Norge fra Gaza i april 2009 og søkte om asyl. I november 2011 fikk han endelig avslag på sin søknad. Vedtaket har blitt klaget på en rekke ganger, men har blitt avslått. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har også klaget inn saken for Utlendingsnemnda (UNE), men klagen ble avslått i slutten av september i år.

– De skrev at det er veldig rolig på Gaza nå og at jeg derfor kan returnere, men det stemmer ikke. Det er ikke rolig der, sier Abusamra.

Faren hans kom til Norge i oktober 2007 og fikk opphold i 2008. I etterkant har også moren og den ene søsteren hans fått opphold, ifølge UNE. Ifølge familien har ytterligere en bror og en søster fått opphold.

– Når jeg ser at sønnen min har det fælt og er stressa, blir jeg også stressa. Vi har ikke et normalt liv her i Norge slik situasjonen er nå, sier faren, Fouad Mohammed Abusamra.

– Ikke behov for opphold

Seksjonssjef Hanne Johnsen

Seksjonssjef Hanne Johnsen i Utlendingsnemnda mener Basel skal sendes til Gaza.

Foto: Utlendingsnemnda

UNE mener Basel ikke har behov for beskyttelse og vil sende han ut av landet.

– Det at foreldrene har fått opphold i Norge på individuelt grunnlag har ingen betydning for Basel sin sak, for han var godt voksen da han kom til Norge, sier seksjonssjef Hanne Johnsen i UNE.

– Mener dere at det er trygt for Basel å reise tilbake til Gaza nå?

– Vi har vurdert at sikkerhetssituasjonen på Gaza per dags dato er trygg nok til å reise tilbake.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som er ansvarlig for å sende Basel ut av landet.

Les alt om Gaza-konflikten: Gaza-konflikten 2012

Ordføreren kjemper for Basel

Men ordføreren i Porsgrunn, Øystein Beyer, godtar ikke UNEs vedtak, og mener det humanitære- og menneskelige aspektet bør tas med i vurderingen.

– Vi følger saken politisk. Det er min humanitære plikt å ta denne saken videre, avslutter Beyer.

Basel Fouad Mohammed Abusamra

I valgkampen tok Basel og faren kontakt med ordføreren i Porsgrunn for å få hjelp, og Øystein Beyer har nå engasjert seg i saken.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK