NRK Meny
Normal

Asylsøker hjelper nye asylsøkere

KRAGERØ (NRK): Natt til lørdag kom 110 flyktninger til Kragerø Sportell. På det midlertidige transittmottaket er det nå ansatt flere tidligere flyktninger som har bodd i Kragerø i flere år. Adam Egal fra Somalia er en av dem.

På det midlertidige transittmottaket Kragerø Sportell er det nå ansatt flere tidligere flyktninger som har bodd i Kragerø i flere år.

Egal er en språkmektig mann, som i tillegg til sitt eget morsmål snakker arabisk, engelsk og norsk. Dermed er han til stor hjelp som tolk og i andre sammenhenger.

Fordel med erfaring

– Jeg er flyktning selv, og har tidligere jobbet frivillig ved et asylmottak i Nord-Norge. Så jeg har litt erfaring med det. Det hjelper mye å ha erfaring som flyktning, sier Egal om sin jobb ved mottaket i Kragerø.

Adam Egal

Adam Egal snakker fem språk.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK
Wieger Van Brunschot

Wieger Van Brunschot er strålende fornøyd med ansettelsene av asylsøkere.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Han mener bakgrunnen hans er en fordel fordi han kan mange språk. Det betyr at han kan jobbe med litt forskjellig, både som tolk og som problemløser.

– Det er gøy og nyttig å jobbe her. Det er folk fra nesten hele verden her, selv om de fleste nå er fra Syria. Jeg synes det er fint å møte folk fra hele verden, sier Egal.

Har samme spørsmål

Han forteller at spørsmålene som flyktningene kommer med, ligner på hverandre.

– De kommer med spørsmålene som alltid kommer fra folk som kommer til mottak: Hvor lenge skal de være her? Og så spør de om å få bytte rom fordi rommene er for små.

Egal sier også at flyktningene som nå er i Kragerø har det bra, og at de er glade for å ha kommet til Norge.

– Ikke bare bare å være flyktning

Egal sier han kjenner seg igjen i situasjonen til dagens flyktninger.

– Ja, å være en flyktning er ikke bare bare. Selv satt jeg ett år og tre måneder på et mottak. Det er en stor utfordring når det gjelder kultur, språk og vær. Alt er en utfordring.

Daglig leder ved Kragerø Sportell, Wieger Van Brunschot, skryter veldig av ansettelsen av Egal og andre asylsøkere.

– Det er ikke tilfeldig at jeg har ansatt tidligere flyktninger. Det var rett og slett en genistrek å ansette ham. Både jeg og de ansatte og de som kommer hit er kjempefornøyde med at vi har ansatt noen som snakker språket og som kan bygge broer mellom oss.