NRK Meny
Normal

Arni (33) er gjeldsslave- for andre gang

SKIEN (NRK): Arni Thor Høskuldsson fra Skien spilte bort over en million kroner i løpet av 11 måneder. Han trodde han var på bedringens vei og fikk hjelp. Få måneder senere gikk han på en ny spillesmell.

Arni Thor Høskuldsson

SPILLAVHENGIG: To ganger har Arni Thor Høskuldsson kjempet seg ut av avhengigheten av pengespill på nettet.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

– Jeg kommer nok til å bruke noen år for å komme meg økonomisk på beina igjen, sier han litt oppgitt.

Arni var 11 år da han flyttet fra Island til Norge. Han forteller at han alltid har hatt god kontroll på sin egen økonomi.

For et par år siden opplevde han et vondt samlivsbrudd, og det var da nedoverbakken begynte. Han ble avhengig av nettspill, og i løpet av 11 måneder spilte han bort én million kroner. Han ble med i TV3-programmet «Luksusfellen» og fikk en gjeldsordning. Der inngikk hans andel av et hussalg på 300.000 kroner.

Les også:

Viser alvoret

Pengene spilte han bort i løpet av en måned, og dermed var Arni like langt.

– Da de pengene tikket inn på konto begynte jeg å spille igjen. Jeg spilte med de pengene jeg egentlig skulle ha brukt til å betale tilbake gjelden min.

– Hvordan kunne du finne på å gjøre det?

– Det viser vel hvor alvorlig et spilleproblem eller spilleavhengighet er, sier 33-åringen til NRK.

122.000 personer her i landet er risikospillere eller problemspillere, ifølge tall fra Lotteritilsynet. Arni Thor regnes som en problemspiller.

– Alle har en smarttelefon, så du har egentlig et kasino i lomma 24 timer i døgnet.

Forbrukslån og kredittkort

Ingjerd Meen Lorvik

Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken i Skien, sier det er vanskelig for Lotteritilsynet å forby utenlandsk spillreklame.

Foto: Anita Moland / NRK

For å få penger til nettspill tok han opp seks forbrukslån og hadde 10 kredittkort. Verken banker eller nettselskapene ba ham stoppe.

Hadde jeg blitt stoppet tidligere er det ikke sikkert at avhengigheten min hadde blitt så stor, sier han.

Reklamen for pengespill fra utenlandske selskaper er omfattende. Utenlandske nettselskaper reklamerer for 609 millioner kroner i året for sine nettspill i Norge, ifølge Medietilsynet.

– Lotteritilsynet har lenge forsøkt å få til et forbud, men det går ikke fordi de sender dette fra utlandet mot et norsk publikum. Det er veldig vanskelig å stoppe, og det er mange penger å tjene ved å rekruttere norske spillere, sier psykolog Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken i Skien.

– Snakk med noen nær deg

I neste måned kommer Stortingsmeldingen om pengespill. Kulturdepartementet ønsker ikke å lekke noe fra meldingen, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen.

Arni Thor mener bestemt at han ikke kommer til å spille igjen, men har en klar oppfordring til andre spilleavhengige.

– Snakk med noen av dine nær deg om du føler at det begynner å bli et problem.

Det blir lange dager for Arni Thor i kampen mot gjelden, men brikkene begynner å falle på plass. Namsmannen har de siste dagene hatt møter med kreditorene for å finne en rimelig nedbetaling av gjelden som han kan leve med.

– Nå har jeg vært spillefri i snart ni måneder, så jeg tror ikke jeg havner utpå igjen.

 • Dømt for mishandling av barn

  Ein 25 år gamal mann frå Bø er i Aust-Telemark tingrett dømt til fengsel i fire år for å ha mishandla sin to år gamal son. Mor til barnet er frifunnen av retten. Mannen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til sonen.

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen