NRK Meny
Normal

Årets epler er mindre holdbare

Epler som er produsert i Telemark i sommer, er mindre holdbare enn normalt.

Jan Meland med et eple i hånden

Jan Meland viser frem et eple av sorten Rubinstep. Denne sorten er ny i Telemark og viser seg å ha bedre holdbarhet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Årets eplehøst ble en utfordring for mange, for innhøstingen måtte plutselig skje veldig raskt. Flere eplesorter bråmodnet, og det gikk utover holdbarheten på eplene.

– Vi har hatt en veldig høy sommertemperatur. Det gjorde at alle fruktene ble modne 14 dager før de egentlig pleier. Og alle eplesortene ble modne nesten samtidig, slik at folk nesten ikke rakk å høste dem i tide. Det førte til at holdbarheten ble redusert, i tillegg til at flere sorter kom for sent inn på fruktlageret, sier Jan Meland i prosjektet "Frukt i fokus".

Han sier det har vært flere utfordringer underveis under årets blomstring og innhøsting.

– Vi hadde frost under blomstringsperioden i begynnelsen av mai. Det ble flere produsenter rammet av. Dessuten hadde vi hagl hos en del produsenter i sommer, som gjorde at rundt 50 prosent av totalavlingen som ble produsert i Midt-Telemark måtte bli juice, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Røde epler fra Sauherad

Det blir satset på nye eplesorter i Midt-Telemark.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Nye, hardføre sorter

Rubinstep er en av de nyeste sortene epler som nettopp er kommet ut på markedet. Sorten kan lagres lenger, og kanskje denne sorten vil takle et varmere klima bedre enn andre sorter.

– Ifølge klimaekspertene blir det bare varmere og varmere. Det vil jo si at det er aktuelt å tilpasse sortimentet, slik at vi får eplesorter som er mer kravfulle inn i produksjonen, sier han.

Det er ikke tilfeldig at sorten Rubinstep blir satset på, og grundige tester av sorten blir gjennomført.

– Dette kan bli det nye jule-eplet, sier Meland.

 • Anmelder skogeiere

  Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder Cappelen og Løvenskiold-Fossum for brudd på dyrevelferdsloven. Skogeierne har satt ut tamme ender for at turister kan jakte. Jenny Rolness i Dyrenes Røst viser til at dyreeier ikke kan sette ut andunger, gjøre dem avhengige av foring, for så å ta fra dem maten.

 • Begge klubber kan straffes

  Både Fredrikstad FK og Notodden FK kan få straff av fotballforbundet. Direktør Nils Fisketjønn, sier de har skrevet til begge klubbene og bedt om en forklaring. Notodden mener det er urettferdig om de skal straffes for at fredrikstadsupportere skapte kaos.

 • Stopper på alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om at toget skal ha færre stopp kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen
 • E134 åpen igjen

  Et utenlandsk vogntog har sperret veien i Røldal. Nå er det fjernet, forteller Espen Vågslid

  Vogntog sperra E134 i Røldal
  Foto: Espen Vågslid