Høydeskrekk? Ikke klikk her!

Yara i Porsgrunn skal pusse opp et av Norges høyeste bygg med en 12x12 meter stor logo. Da må man ty til utradisjonelle teknikker for å få jobben gjort.

Se tilkomstteknikerne i arbeid.

Se klatrerne i arbeid.

Gutta i KTV Group er vant til tøffe forhold og krevende arbeidsmiljø. Nå står de foran nok en utfordring. I løpet av tjue dager skal de etter planen vaske og male på Yara-logoen på et av Norges høyeste bygg, nemlig gjødselsbygg fire inne på industriparken i Porsgrunn.

Industriklatring

Kristiansen er klar for dagens arbeidsøkt

Kristiansen er klar for dagens arbeidsøkt.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Sven Kristiansen er en av fem såkalte tilkomstteknikere som jobber med slike utfordringer til daglig. Kristiansen forteller at det krever en viss type person for å kunne jobbe på denne måten.

– Jobben min er å klatre, her i solen og spyle med høyttrykkspyler akkurat i dag, sier en smilende Sven Kristiansen til NRK.no

Kristiansen trives godt i jobben og kunne aldri tenke seg å jobbe inne på et kontor. Da synes han det heller er mye bedre å kunne spyle en vegg hundre meter over bakken med utsikt over store deler av Grenland med sola i ryggen.

– Sikkerheten er 100 prosent

Tilkomstteknikeren er rolig og virker ikke særlig nervøs til tross for at han skal rappellere fra et bygg på hele 106 meter over bakken.

– Sikkerheten er hundre prosent, men du har alltid adrenalin. Det er sunt å ha. Hvis du mister det så er det ikke bra, sier teknikeren.

Fabrikksjefen ved Yara Porsgrunn, Per Knudsen er fornøyd med arbeidet som er gjort hittil. Han er trygg på at de har valgt riktig folk til jobben.

– Dette selskapet har blitt sjekket ut veldig grundig sikkerhetsmessig, de jobber mange steder i verden, blant annet i Nordsjøen og er gjennomarbeidet gode folk når det gjelder høydejobbing og vi fant dem til å være trygge nok til å gjøre jobben for oss, forteller fabrikksjefen.

– Ønsker å synliggjøre Yara

Per Knudsen sier at logoen som skal plasseres på begge sider av bygget har vært planlagt over lengre tid, men at det var i år de endelig fant frem lommeboken for å realisere planene.

Fabrikksjefen ved Yara i Porsgrunn

Per Knudsen, fabrikksjef ved Yara i Porsgrunn ønsker å synliggjøre selskapet med logo på et av Norges høyeste bygg.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / Per Knudsen


– Dette gjør vi for å synliggjøre Yara og vi er stolte av fullgjødsel fire (bygget journ.anm) og den store fabrikken vi har her. Fullgjødsel er vårt største produkt og da syntes vi at Yara-logoen hører hjemme på den store fabrikken, sier en stolt fabrikksjef til NRK.no

Hva det koster å få en slik jobb utført ønsker ikke fabrikksjefen å offentliggjøre, men han hevder at det var ikke det dyreste alternativet.

– Vi vurderte flere løsninger når vi først hadde bestemt oss for å male logoen. En mulighet var å sette opp faste plakater, men de er vanskelige å vedlikeholde og farlige hvis de skulle løsne i vinden. En annen mulighet var å bruke en stilling, men det viste seg å bli svært dyrt, sier fabrikksjefen til NRK.no