NRK Meny
Normal

Åpnet Norges første flytende do

PORSGRUNN (NRK): Et flytende toalett til 3,4 millioner kroner ble åpnet i Porsgrunn i dag. Det er trolig landets første og eneste i sitt slag.

Klippet snor

INGEN DRITTJOBB: Ordfører i Porsgrunn Robin Kåss er fornøyd med kommunens nye flytende toalett.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det kan være lurt å sitte å tisse, sier ordfører i Porsgrunn Robin Kåss om det lett gyngende toalettet.

Ordføreren klippet snoren og åpnet Norges første flytende toalett mandag. Det ligger midt mellom Olavsberget og Kattøya like utenfor Porsgrunn. Toalettet er koblet til kommunens vann og kloakkanlegg.

– Det var litt vanskelig å komme inn, det vugget litt opp og ned, sier Ragnar Anundsen som sitter i rullestol.

– Det er bare når det er flere inne på toalettet samtidig at det gynger, så det vil ikke være noe stort problem. Vi skal også se på løsninger med lodd, slik at det blir mer stabilt, sier Kåss.

Ragnar Anundsen sitter i rullestol. Se han teste ut det nye flytende toalettet.

Praktisk

Kommunen har lenge ønsket en oppgradering av det populære bade- og fiskeområdet. Etter at ordføreren selv fikk ideen om et flytende toalett har det gått slag i slag.

– Vi kunne valgt løsninger med toalett på land, men da måtte vi sprengt ut masse fjell. Og uansett måtte vi lagt kloakk og strøm ut hit, så det hadde også blitt kostbart. Vi er godt fornøyd med resultatet, sier Kåss.

Totalt har de tre toalettene kostet 3,4 millioner kroner. Anlegget kan med enkle grep flyttes til et annet område om det skulle være ønskelig.

– Vi tror det er et stort behov her, men om det ikke blir brukt så kan vi slepe det med oss til et annet sted, sier ordføreren.

Vi tester landets første flytende toalett.

Spesielt oppdrag

Det er entreprenøren Arne Rød AS som har laget det flytende toalettet.

Atle Kristoffersen

Atle Kristoffersen i Arne Rød AS har laget toalettet. Han synes det var en utfordrende oppgave.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er et helt unik anlegg. Det har vært en stor utfordring å bygge et slikt toalett. Det skal være enkelt og greit å bruke for alle, og skal være sikret mot ødeleggelser, sier Atle Kristofferen i Arne Rød AS.

Rommet er stort, sterilt og enkelt innredet med toalett, vask og håndtørker. Det er også vanntett og skal kunne spyles med høytrykksspyler.

– Vi har naturligvis aldri laget noe slikt før, sier Kristoffersen.

– Det er på ingen måten noen drittjobb å åpne et toalett, smiler ordfører Robin Kåss.

Flytende toalett

Toalettet ligger midt mellom Olavsberget og Kattøya i Porsgrunn. Det kostet 3,4 millioner kroner.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Tok avskil med Bjørg Vik

  Ei fullsett Vestsida kyrkje i Porsgrunn tok i dag avskil med forfattaren Bjørg Vik, som døydde sist sundag. Familie og vener heidra den særmerkte forfattaren, som utmerka seg ved å skrive om kvinners liv og kamp.

  Gravferd, begravelse Bjørg Vik
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sett fri etter å ha truga politiet

  Mannen som truga med å skyte mot politiet på Akkerhaugen i går er sett fri. Mannen er avhøyrt, og politiet trur ikkje det er fare for at mannen vil setje fram nye trugsmål, seier politiadvokat Ingebjørg Marie Landsverk.

 • Heile Grenland har fått straum

  Skagerak Energi har no retta så godt som alle feila på straumnettet i Grenland. Det står att to kundar i Valebø, men desse får straumen tilbake i løpet av dagen, seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Dømd for likskjending

  Den 33 år gamle dottera til avdøde Kari Grønnestad er dømd til fengsel i åtte månader for å ha skjenda liket til mor si. Ho har tidlegare sete varetektsfengsla i 172 dagar, og det tyder at straffa er ferdigsona, skriv TA. Kari Grønnestad blei meldt sakna i 2012, og tre år seinare blei ho funnen drepen, dumpa i eit hundebur ved Langbryggene i Skien.