NRK Meny
Normal

Åpnet Norges første flytende do

PORSGRUNN (NRK): Et flytende toalett til 3,4 millioner kroner ble åpnet i Porsgrunn i dag. Det er trolig landets første og eneste i sitt slag.

Klippet snor

INGEN DRITTJOBB: Ordfører i Porsgrunn Robin Kåss er fornøyd med kommunens nye flytende toalett.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det kan være lurt å sitte å tisse, sier ordfører i Porsgrunn Robin Kåss om det lett gyngende toalettet.

Ordføreren klippet snoren og åpnet Norges første flytende toalett mandag. Det ligger midt mellom Olavsberget og Kattøya like utenfor Porsgrunn. Toalettet er koblet til kommunens vann og kloakkanlegg.

– Det var litt vanskelig å komme inn, det vugget litt opp og ned, sier Ragnar Anundsen som sitter i rullestol.

– Det er bare når det er flere inne på toalettet samtidig at det gynger, så det vil ikke være noe stort problem. Vi skal også se på løsninger med lodd, slik at det blir mer stabilt, sier Kåss.

Ragnar Anundsen sitter i rullestol. Se han teste ut det nye flytende toalettet.

Praktisk

Kommunen har lenge ønsket en oppgradering av det populære bade- og fiskeområdet. Etter at ordføreren selv fikk ideen om et flytende toalett har det gått slag i slag.

– Vi kunne valgt løsninger med toalett på land, men da måtte vi sprengt ut masse fjell. Og uansett måtte vi lagt kloakk og strøm ut hit, så det hadde også blitt kostbart. Vi er godt fornøyd med resultatet, sier Kåss.

Totalt har de tre toalettene kostet 3,4 millioner kroner. Anlegget kan med enkle grep flyttes til et annet område om det skulle være ønskelig.

– Vi tror det er et stort behov her, men om det ikke blir brukt så kan vi slepe det med oss til et annet sted, sier ordføreren.

Vi tester landets første flytende toalett.

Spesielt oppdrag

Det er entreprenøren Arne Rød AS som har laget det flytende toalettet.

Atle Kristoffersen

Atle Kristoffersen i Arne Rød AS har laget toalettet. Han synes det var en utfordrende oppgave.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er et helt unik anlegg. Det har vært en stor utfordring å bygge et slikt toalett. Det skal være enkelt og greit å bruke for alle, og skal være sikret mot ødeleggelser, sier Atle Kristofferen i Arne Rød AS.

Rommet er stort, sterilt og enkelt innredet med toalett, vask og håndtørker. Det er også vanntett og skal kunne spyles med høytrykksspyler.

– Vi har naturligvis aldri laget noe slikt før, sier Kristoffersen.

– Det er på ingen måten noen drittjobb å åpne et toalett, smiler ordfører Robin Kåss.

Flytende toalett

Toalettet ligger midt mellom Olavsberget og Kattøya i Porsgrunn. Det kostet 3,4 millioner kroner.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Funnet i god behold

  Den sju år gamle jenta som var savnet i Skien er funnet i god behold. Jenta blir gjenforent med foreldrene. Politiet var i ferd med å trappe opp leteaksjonen, som nå blir avblåst ifølge politiet. Jenta ble funnet av en lærer som var ute og lette.

  Laster Twitter-innhold
 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.