NRK Meny
Normal

Se Telemarkskanalen på 1-2-3

TOKKE (NRK:) Interessen for Telemarkskanalen fortsetter og fortsetter. Nå kan man se hele kanalen i miniatyr i en egen kanalpark.

Telemarkskanalen i miniatyr

I sommer kan du oppleve Telemarkskanalen i miniatyr på Vest-Telemark museum i Tokke.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Har du noen gang drømt om å kunne gå langs hele Telemarkskanalen? For folk flest er dette lettere sagt enn gjort, men nå blir det mulig - med en miniatyr av Telemarkskanalen.

Onsdag åpnet kanalparken på Eidsborg i Tokke, der Vest-Telemark museum stiller ut en modell av Telemarkskanalen. Ikke 105 km, som den originale, men 105 meter.

Se video av miniatyrkanalen:

Modell av Telemarkskanalen ved Vest-Telemark museum, unger som leker med modellslusene, Driftsleder Karl Endre Bjerk ble intervjuet av Thor Øistein Eriksen.

Stor interesse for minisluser

Både store og små hadde tatt turen til Vest-Telemark museum under åpningen av kanalparken. Det var stor interesse for å teste ut modellbåtene med brynestein og tømmerslep opp og ned Telemarkskanalen, fra Dalen til Skien, og opp igjen. I parken er det også en modell av Hogga kraftverk som viser hvordan vannet i kanalen blir brukt i kraftproduksjon.

Modell av Telemarkskanalen

De unge var begeistret over modellbåtene som kjører nedover en modell av Telemarkskanalen.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Driftsleder Karl Endre Bjerk hadde ideen til kanalparken. Grunnen var enkel:

– Det er for å få unger interessert i kultur og historie, gjennom lek og vann, sier Bjerk.

Kanalparken skal være åpen fra klokka 12.00-17.00 i hele sommer fram til 31. august.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK