NRK Meny
Normal

Ap: – Regjeringa sløser med pengene

Arbeiderpartiet mener regjeringa sløser med pengene, når de kjøper tomme fengselsplasser i Nederland, og kaller hele prosjektet en fallitterklæring.

korridor norgerhaven prison

Slik ser det ut i fengselet i Nederland, hvor flere plasser står tomme.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Når vi bruker mer enn 10 millioner av skattebetalernes penger på tomme fengselsplasser i Nederland, er det helt håpløst, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Lene Vågslid.

Hun mener man burde brukt penger på en bedre måte, for å sikre en bedre kriminalomsorg her i landet.

Lene Vågslid

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Lene Vågslid mener regjeringa sløser med pengene.

Foto: Anne Lognvik

– Det er mange gode tiltak vi heller burde satset på, fremfor å kaste penger ut av vinduet på denne måten, fortsetter Vågslid.

Les også: En tredjedel av fangene tvangssendes til soning utenlands

– Ikke bra

Stortingsrepresentant for Frp, Bård Hoksrud er enig i at det ikke er bra at fengselsplassene staten betaler for står tomme.

Bård Hoksrud (Frp)

Bård Hoksrud fra Frp mener regjeringens fengselspolitikk uansett er bedre enn hva de rødgrønne fikk til i sin regjeringstid.

Foto: Hans Erik Weiby

– Vi ønsker selvsagt å fylle opp disse fengselsplassene, og justisdepartementet sier det skal være gjort i slutten av oktober.

Han mener mye av ansvaret hviler på den forrige regjeringa, og mener etterslepet i antall soningsplasser i Norge er årsaken.

– På de rødgrønne sin vakt ble det ikke bygd nye fengselsplasser, mens vi er i gang med bygging flere steder i landet. Å sende fanger til Nederland er et midlertidig tiltak, men det er ikke bra at fengselsplassene der ikke blir brukt.

Kreativ historiefortelling

Vågslid mener Hoksrud ikke forteller hele historien, ved å legge skylda over på de rødgrønne.

– Stoltenberg 2-regjeringa både bevilget penger, bygde og åpnet fengselet i Halden i vår regjeringsperiode.

Hun mener også det er utfordringer ved å sende kriminelle til soning i utlandet som regjeringa ikke har tatt inn over seg.

– Vi kan ikke sende hvem som helst ut av landet for soning, da bryter vi menneskerettighetene, sier Vågslid.

Midlertidig tiltak

Hoksrud understreker at soning i utlandet er et midlertidig tiltak, og mener det er et bedre alternativ enn hva som var tilfelle under den forrige regjeringa.

– Den forrige regjeringa sitt svar på økende soningskøer var strafferabatt, det synes jeg er en dårlig løsning, sier Hoksrud.

Vågslid er ikke imponert over regjeringas fengselspolitikk, og mener pengene burde vært brukt annerledes.

– Totalt betaler staten 270 millioner kroner årlig på å leie fengselsplasser i utlandet. De pengene burde vært brukt i Norge, avslutter Vågslid.