Hopp til innhold

Mange flere enn tidligere blir kremert

I Skien har tallet på kremasjoner økt de fire siste årene. Dårligere plass på kirkegårdene kombinert med ett nytt krematorium kan være noe av årsaken.

Skien krematorium

I Skien har antall kremasjoner steget fra 20 til 29 prosent på fire år. Årsakene kan være at det begynner å bli trangt på kirkegårdene, mener kirkeverge Jorunn Flid.

Foto: Roald Marker

Begravelsesbyråene er blant de første som kommer i kontakt med pårørende etter et dødsfall. Her blir ofte seremonien bestemt, og noen ønsker råd om kistebegravelse kontra kremering, sier Frid Alfsen. Hun er daglig leder i Skien begravelsesbyrå.

– Noen har gjort seg tanker om det på forhånd, mens andre ikke har hatt noe ønske. Da kan det være plasshensyn som avgjør. En urne er lettere å plassere på et familiegravsted, forteller Alfsen.

En grunn til kremasjon er altså ønsket om å ligge på familiens gravsted. Plasshensyn gjør da at kremasjon er det eneste valget. Men dersom pårørende er usikre og ber om råd er begravelsesbyråene forsiktig med å anbefale den ene formen fremfor den andre.

Les også:

Må punge ut for kremasjon

(artikkelen fortsetter under bildet)

Frid Alfsen

De fleste har gjort seg opp en mening om avdøde skal kistebegraves eller kremeres, forteller Frid Alfsen. Her med ett utvalg av urner man kan velge dersom man ønsker kremering.

Foto: Roald Marker

Plasshensyn kan avgjøre

– Vi gir dem de alternativene de har. Enten ett nytt gravsted med kiste, eller kremasjon og urne, da står man mer fritt til å velge siden en urne krever mindre plass.

I Skien har antall kremasjoner økt de siste årene, forteller kirkeverge Jorunn Flid.

Jorunn Flid

Antall kremasjoner har gått opp fra 20 til 29 prosent de fire siste årene, forteller kirkeverge Jorunn Flid.

Foto: Roald Marker

– Tallene for 2013 er nå klare. Ser vi i forehold til 2010 er det en økning i antall kremasjoner fra 20 til 29 prosent. Hva det kommer av er ikke enkelt å si, men det begynner å bli trangt på kirkegårdene. En annen årsak er det nye krematoriet i Skien. Kapasiteten er mye større enn det gamle, forteller Flid.

Nytt krematorium i Skien

Det nye krematoriet sto ferdig til bruk i 2012 og er bygd ved siden av kapellet på Nordre Gravlund i Skien. En bisettelse med kremasjon er for noen en trinnvis sorgreaksjon, forteller Thomas Andersen. Han er krematorium – og kirkegårdsansvarlig

– Først har man den ordinære bisettelsen som forløper som en vanlig kistebegravelse. Forskjellen er at kisten blir kjørt bort istedenfor å bli senket i graven. Deretter kommer tidspunktet med selve kremasjonen. Noen møter opp for å være til stede, andre merker seg tidspunktet, men tankene blir naturlig penset inn på det som skjer.

Den tredje og siste etappen er selve urnenedsettelsen.

Det nye krematoriet i Skien

Skien bygde nytt krematorium i 2012.

Foto: Roald Marker

– Da møter de pårørende opp på kirkegården, mens vi da bærer urnen ut og overleverer den til dem. Det er gjerne de pårørende som setter den ned, mens vi kaster jord over, før vi trekker oss stille tilbake. Da har gjerne familien ett siste farvel med avdøde. Den seremonien foregår gjerne på en stille, men verdig måte, avslutter Andersen.

Økningen i tallet på kremasjoner i Skien en bekreftelse på det som skjer over hele landet. I de store byene er tallet enda høyere. I Oslo, Bergen og Trondheim er andelen mellom 80 og 85 prosent.