NRK Meny
Normal

Anmelder tigger-plakat utenfor kjøpesenter

Ved inngangen til Hovengasenteret i Porsgrunn har det hengt plakater med: «Tigging ikke tillatt!» og «Salg ikke tillatt uten tillatelse!» på norsk, engelsk og rumensk. Nå er plakatene anmeldt til politiet.

Forbud mot tigging og salg

FORBUD: Plakaten for Hovengasenteret i Porsgrunn sier at det ikke er lov til å tigge der eller selge noe uten tillatelse fra senterledelsen.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Det er venstrepolitiker Bjørn-Erik Kristiansen som har anmeldt saken. Til PD sier han at han har vært i kontakt med Politidirektoratet, som har bekreftet at dette er i strid med politivedtektene.

– Forsøker å ramme romfolket

– Selv om dette er privat grunn, er det åpent for allmennheten, og dermed definert som offentlig rom. Da har ikke grunneier rett til å legge ned slike forbud, sier Kristiansen til avisen.

Da er det nemlig politiet som bestemmer hva som er lov og ikke lov, og Kristiansen reagerer på at ledelsen ved senteret forsøker å bestemme hvem som har lov til å være på senteret.

– Jeg er ikke i tvil om at de forsøker å ramme romfolket med dette forbudet, sier Kristiansen til PD.

Ønsker avklaring

Han forteller at han anmelder fordi han vil gjøre politiet oppmerksom på det han mener er et ulovlig forbud.

– Jeg vet at det eksisterer en del forvirring rundt politivedtektene. Derfor er det greit med en avklaring.

Ledelsen ved Hovengasenteret sier til PD at de føler at de har sitt på det rene.

– Vi mottar ofte henvendelser fra kunder som ikke synes noe om denne typen aktivitet, sier senterleder Hege Torp Bergsvåg til avisen.

Salg på anviste plasser

Ettersom hun ikke fikk bekreftet anmeldelsen hos politiet mandag, ville hun bare kommentere saken på generelt grunnlag.

– Det jeg kan si er at vi har en regel om at alt salg som foregår på senteret, skal det søkes om. Det er kun frivillige lag, foreninger og organisasjoner som får innvilget søknad. Salget skal således foregå på anviste plasser, inne på senteret. Ikke utenfor ved inngangen og p-plassen, sier Bergsvåg.

Hun mener at de har lov til å henge opp forbudsplakatene, noe som er gjort i samarbeid med butikkene på senteret.

Hovengasenteret i Porsgrunn

TIGGING: Det sitter ofte tiggere utenfor inngangen til Hovengasenteret i Porsgrunn.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Drapstruet av deponimotstandere

  Motstandere av deponi i Brevik har levert skriftlig anonyme drapstrusler mot NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten, hans kone og datter, skriver Porsgrunns Dagblad. Truslene ble levert hjemme på døra i Oslo. Saken er under etterforskning av politiet i Oslo.

  Bjørn Rune Gjelsten og Brevik
 • Mann stoppa i 164 km/t

  UP har stansa ein mannleg bilførar på E18. Farten var målt til 164 km/t i 110-sona. Politiet har beslaglagt førarkortet og meldt føraren.

 • Alt bra med dei involverte

  Natt til i går krasja ein lastebil med seks travhestar med ein elg i Vinje. Vidar Syvertsen i Syvertsens hestetransport seier at etter forholda går det bra med dei involverte. Hestane har vore til sjekk, og alle menneske er skrivne ut frå sjukehuset.

 • 11 års fengsel for drap

  Den 53 år gamle mannen frå Skien, som har vore tiltalt for drap på sin eigen far, vart i dag dømt til 11 års fengsel. Drapet skjedde natt til 7. mars i fjor, da tiltalte slo faren med ei vektstong.