NRK Meny
Normal

Andreas (17) har dratt opp 100 fiskearter

Andreas Vik er den første i Norge som har klart 100 fiskearter på stang før fylte 18 år.

Andreas Vik

Andreas viser frem hvitskaten, som ble hans art nummer 100.

Foto: Espen Abrahamsen/Hooked.no

– Jeg så lenge at det var fisk på stanga. Men jeg lot den holde litt på, for jeg trodde det var en brosme. Etter hvert skjønte jeg at det ikke var en brosme.

Fisken på fiskestanga til Andreas Vik er en hvitskate. Arten som skal sikre Andreas fiskeart nummer 100, som den første i Norge under 18 år.

– Da jeg først så den komme opp ble jeg utrolig glad. Det ble noen ville jubelbrøl når den først kom opp i båten, sier Andreas.

Det var nettstedet Hooked.no som først skrev om saken.

Andreas Vik

Ofte kan Andreas bruker dager på få rett fisk på kroken.

Foto: Privat

Ble introdusert for ny fisketeknikk

Andreas forteller at tanken om norgesrekorden har ligget i bakhodet en god stund.

Andreas Vik

Hvitskaten, som ble art nummer 100, veide 8,9 kilo.

Foto: Espen Abrahamsen/Hooked.no

Han var likevel aldri sikker på at det var akkurat han som skulle klare å hale rekorden i land.

Det er bare tre-fire år siden interessen for artsfiske startet hos Andreas. To kompiser tok han med på telt- og fisketur, i nærheten av der han bor i Langesund. Kompisene introduserte Andreas for en helt ny måte å fiske på; nemlig å fiske etter ulike arter.

– Det syntes jeg var dritkult og det var da det begynte, sier Andreas.

Mil etter mil

Etter hvert som lista til Andreas vokste ble det nødvendig å flytte på seg. Han har blant annet reist til Stavanger, Bergen, Oslo-området, Lillestrøm og Fredrikstad. De sistnevnte for å få ferskvannsarter.

– Det har vært perioder hvor jeg har brukt mye av kruttet på å fiske. Det har gått med mye fritid og mange helger, sier 17-åringen som nettopp har fullført første år på videregående skole.

Andreas Vik

En karpe er Andreas sin største fisk, på 9,7 kilo.

Foto: Privat

Han husker spesielt én reise til Bergen, som fant sted tidligere i år.

– Vi hadde vært der i to netter uten å få den arten jeg var ute etter, men så byttet vi sted den siste natta, forteller Andreas.

Arten han var ute etter var en havmus, som kjennetegnes av nokså spesielle øyne.

– På vannoverflaten ser vi bare to store, grønne øyne. Det var ganske fantastisk etter å ha brukt to netter, ler Andreas.

Sulten på mer

Andreas Vik

Andreas bruker ofte nettene når han fisker.

Foto: Privat

Det meste av fisken som fanges slippes ut igjen. De som ikke kommer til å overleve tar den ivrige fiskeren med hjem til matbordet.

Med rekorden i boks har Andreas nå reist til Sverige på guttetur, for å feire. Men fiskestanga er han ikke klar for å legge fra seg helt enda.

– Jeg får bare lyst til å fiske mer. Det er mange flere arter å dra ut å hente. Kanskje klarer jeg 110 arter, og 105 før jeg fyller 18 år, sier Andreas som hadde bursdag i mai.

 • Fv. 37 blir stengt i dag

  Fylkesveg 37 Tinnsjøvegen vil bli stengt på grunn av rassikringstiltak i dag kl. 14.30. Dei skal få ned ein skavl rett sør for Presturatunnelen. Entreprenørar vil stå klare til å rydde det som kjem ned, og vegen vil bli opna att med ein gong det er rydda.

 • Vasskraft mot flaumskadar

  Regulerte vassdrag gjev mindre færre flaumskadar. Berre langs Skiensvassdraget blir samfunnet spara for 1,5 milliardar kroner fordi vatnet kan bli halde att i magasina. Det viser ein rapport som Oluf Ulseth i Energi Norge legg fram i Skien dag.

 • Cupresultat

  Hei slo ut Urædd i kvalifiseringa til NM i fotball i går kveld. I Bø vann Skarphedin heile 7–2 over Herkules frå Skien. Medan eit anna Skienslag, Tollnes, er ute av cupen etter at dei tapte mot Express frå Grimstad.

 • Vann NM i poker

  Camilla Rørholt frå Sannidal vann NM i poker for kvinner i går kveld. Ifølgje poker.no leia Rørholt allereie etter dag éin, og hadde god kontroll på finalebordet. Dermed tok ho med seg ein premie på over 100.000 kroner.