NRK Meny
Normal

Alt regnet gir deg den billigste strømmen på fem år

Mange er lei av regnet denne sommeren. Det får strømprisene til å stupe, til glede for noen – til fortvilelse for andre.

Vannmagasin.

Det er for tiden mye vann i vannmagasinene. (arkivbilde)

Foto: NRK

Det var mye vann i vassdragene på Østlandet i fjor og det er det også i år. Noe som betyr fulle vannmagasin for kraftselskapene. Og det gir store utslag på strømprisene i hele Norden.

Konkurransetilsynets oversikt viser en svært lav strømpris. Prisene i dag er under halvparten av hva de var på samme våte tid i fjor.

Årsaken er mye vann, ofte flere titalls millimeter i løpet av noen få timer. Og det ser ikke ut til å gi seg. Ut i neste uke er det meldt om mer regn i fjellet og i innlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vannmagasin.

Roger Olsen i Skagerak Energi sier at de lave strømprisene i hovedsak skyldes alt vannet i vannmagasinene. (arkivbilde)

Foto: NRK

– Flere år siden sist

Mye nedbør gir billigere strøm for deg og meg. Men samtidig reduserer det også overskuddet i kassa hos kraftselskapene.

Konserndirektør Roger Olsen for økonomi og finans i Skagerak Energi sier det ikke har vært så lave strømpriser på Østlandet på fem år.

Roger Olsen.

Roger Olsen setter også pris på lavere strømpriser som privatperson.

Foto: NRK Østafjells

– Jeg tror vi må tilbake til 2007 for å finne tilsvarende nivå hvis du ser på prisene over hele året, sier han.

Olsen sier at det i stor grad skyldes av alt vannet i vannmagasinene.

– Det er i hovedsak det som styrer prisene sånn som det er nå, sier han.

– Reduserte inntekter

Som privatperson syns han det er hyggelig å se reduserte priser på den strømmen han bruker, men han legger til at det medfører svakere resultater for Skagerak Energi som bedrift.

– Skagerak produserer omtrent fem terrawattimer i året og ett øre i endring i prisen tilsvarer omtrent 50 millioner kroner i reduserte inntekter, sier han samtidig som han understreker at bedriften har en trygg og god økonomi.

 • Lenger distriktssendinger på TV

  NRK forlenger distriktsendingene på TV. Fra og med førstkommende mandag blir sendingen før Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter. Sendingen før Kveldsnytt består og den totale sendetiden er da tilbake på samme nivå som før omleggingen.

  Nytt selvkjørstudio på tv
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Framleis folk utan straum

  Onsdag morgon var 59 kundar fordelt på fire utan straum i Skagerak Nett sitt område i Telemark og Vestfold. Det er flest kundar utan straum i Larvik og Lardal. I Skien og Porsgrunn er fem kundar utan straum.

 • Siste runde med nedbør

  Laster Twitter-innhold
 • Vegen gjennom Åmotsdal er open

  Vegtrafikksentralen melder at fylkesveg 503 mellom Straume og Nutheim er open for trafikk igjen. Vegen har vore stengt på grunn av fare for ras.