NRK Meny
Normal

Alt regnet gir deg den billigste strømmen på fem år

Mange er lei av regnet denne sommeren. Det får strømprisene til å stupe, til glede for noen – til fortvilelse for andre.

Vannmagasin.

Det er for tiden mye vann i vannmagasinene. (arkivbilde)

Foto: NRK

Det var mye vann i vassdragene på Østlandet i fjor og det er det også i år. Noe som betyr fulle vannmagasin for kraftselskapene. Og det gir store utslag på strømprisene i hele Norden.

Konkurransetilsynets oversikt viser en svært lav strømpris. Prisene i dag er under halvparten av hva de var på samme våte tid i fjor.

Årsaken er mye vann, ofte flere titalls millimeter i løpet av noen få timer. Og det ser ikke ut til å gi seg. Ut i neste uke er det meldt om mer regn i fjellet og i innlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vannmagasin.

Roger Olsen i Skagerak Energi sier at de lave strømprisene i hovedsak skyldes alt vannet i vannmagasinene. (arkivbilde)

Foto: NRK

– Flere år siden sist

Mye nedbør gir billigere strøm for deg og meg. Men samtidig reduserer det også overskuddet i kassa hos kraftselskapene.

Konserndirektør Roger Olsen for økonomi og finans i Skagerak Energi sier det ikke har vært så lave strømpriser på Østlandet på fem år.

Roger Olsen.

Roger Olsen setter også pris på lavere strømpriser som privatperson.

Foto: NRK Østafjells

– Jeg tror vi må tilbake til 2007 for å finne tilsvarende nivå hvis du ser på prisene over hele året, sier han.

Olsen sier at det i stor grad skyldes av alt vannet i vannmagasinene.

– Det er i hovedsak det som styrer prisene sånn som det er nå, sier han.

– Reduserte inntekter

Som privatperson syns han det er hyggelig å se reduserte priser på den strømmen han bruker, men han legger til at det medfører svakere resultater for Skagerak Energi som bedrift.

– Skagerak produserer omtrent fem terrawattimer i året og ett øre i endring i prisen tilsvarer omtrent 50 millioner kroner i reduserte inntekter, sier han samtidig som han understreker at bedriften har en trygg og god økonomi.

 • Hjelm seld for 10 101 kroner

  Hjelmen Karsten Warholm hadde på seg da han feira VM-gullet på 400 meter vart auksjonert bort under TV-aksjonen i går. Hjelmen høyrer til Rune «Tribune» Eikeland frå Porsgrunn. Det høgaste bodet kom på 10 101 kroner.

  Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm
  Foto: NRK
 • Ingen faglege argument

  Det er ingen faglege argument for at ei felles legevakt for kommunane i Grenland skal ligge ved Sjukehuset Telemark. Det seier sjukehusdirektør Tom Helge Rønning til TA. I Skien stiller politikarane krav om at legevakta skal ligge ved sjukehuset i Skien.

 • Sakna mann funnen i god behald

  Ein mannleg bebuar frå Gulset sjukeheim som var sakna tidlegare i dag, vart etter kort tid funnen i god behald.

 • Nytt språktreningsprosjekt i Bø

  I Bø skal eit prosjekt i gartneri og skog gje språktrening og opplæring i å drive bedrift. Prosjektet er i regi av NAV og Midt-Telemark Næringsutvikling. Deltakarane er flyktningar med spesiell kompetanse og nordmenn med erfaring frå praktisk arbeid.