NRK Meny
Normal

Alltid beredt – uansett vær

NOME (NRK): Speiderne på leir i Lunde griner ikke på nesa av litt regnvær. Men de er glade de slapp å dra på «haik» i tordenvær.

Mathilde, Sofie, Marte og Henriette lager båt

Regnet siler ned mens Mathilde Whal, Sofie Brækken Stein, Marte Herum Stamnes og Henriette Semb lager båt av kvister, en presenning og 20 meter tau.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Det er hektisk aktivitet på speidernes kretsleir i Lunde. I dag skulle speiderne egentlig vært på «haik» og sovet i telt på en av fjelltoppene i nærheten, men på grunn av et værvarsel med torden og regn, ble turen avlyst. Det er Sofie Brækken Stein fra Porsgrunn glad for.

– Det er gøy å dra på «haik», men ikke når det tordner og du ligger i teltet og ikke får sove, sier Stein.

13-åringen er på sin andre speiderleir. Rutinert går hun løs på dagens oppgave. I stedet for tur skal speiderne lage en båt. Til det skal de bruke kvister, en presenning og 20 meter tau.

– Det gjelder å få surret tauet stramt rundt greinene, sier Sofie.

Marte, Mathilde, Sofie, Stine Elise og Henriette

LAGER BÅT: Marte Herum Stamnes, Mathilde Whal, Sofie Brækken Stein, Stine Elise Granly og Henriette Semb lager båt av kvister og 20 meter tau.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Samhold og nye venner

Med på laget er også Henriette Semb, Marte Herum Stamnes, Stine Elise Granly og Mathilde Whal. De bytter på å holde og stramme, mens tauet surres rundt kvistene.

Elleve år gamle Mathilde holder tauet stramt, mens Sofie surrer det videre. Hun er førstereisjente, men virker vant med å løse oppgaver. Leirlivet synes hun er topp.

– Jeg liker å være på tur uten mamma og pappa, det er gøy å sove i telt og det er gøy med leirbål om kveldene, sier Mathilde.

Leirbål setter Sofie pris på også, i tillegg til morgenbad.

Sofie Brækken Stein og Mathilde Wahl på kretsleir i Lunde

Båten er neste klar. Sofie Brækken Stein og Mathilde Wahl er i innspurten.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Men, det er veldig, veldig kaldt, legger hun til med en grimase.

Hva som er det aller beste, er Sofie ikke i tvil om. Det kommer kontant:

– Det er å treffe nye venner og det å bli bedre kjent med dem i troppen. Man blir alltid kjent med noen nye, og det er gøy. Og så er det fint å være med vennene hjemmefra. Vi blir enda bedre kjent når vi er på leir og sover i telt sammen.

Når kvistene er surret på plass, sys presenningen over og rundt. Hva slags flyteegenskaper denne båten har finner jentene ut på torsdag. Da skal den sjøsettes.

 • Mindre interessant med samarbeid

  Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, mener det nå er mindre aktuelt å samarbeide med Skien om felles legevakt for Grenland. Dette etter at hovedutvalg for helse og velferd i Skien kommune foreslo å legge ny felles legevakt for Grenland til Skien.

  Robin Kåss
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Elgen trekker nordpå

  Klimaendringer er en av årsakene til at elgstamma på Østlandet krymper. Det sier Håvard Skjerstad Andersen i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Høyere temperaturer gjør at elgen trekker nordover, og at hjorten overtar elgens tidligere områder.

  Trillinger elg Langedrag
  Foto: Gro Irene Saugerud
 • Vil ikke ha felles legevakt

  Politikerne i Bamble sier nei til å være med å utrede felles legevakt for Grenland. Rådmann i Bamble, Tore Marthinsen, sier til PD at han synes det er beklagelig at Bamble politikerne nok en gang sier nei til et samarbeidsprosjekt i Grenland.

  Tore Marthinsen
  Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Stjal og truet

  Politiet rykket ut i går kveld, etter at en mann stjal og oppførte seg truende mot de ansatte i en matbutikk i Porsgrunn. Politiet sikret seg video av mannen, og lette etter ham, men uten resultat.