NRK Meny
Normal

Henger i stroppen for god DAB-dekning

PORTØR (NRK): Onsdag slukkes FM-nettet i Telemark og tre andre fylker i Sør-Norge. Denne uken ble den siste DAB-senderen montert i Portør ved Kragerø.

DAB-montører

HØYT HENGER DE: 19 meter over bakken får Asbjørn Viken og Jan Taranrød på plass den siste av 53 DAB-antenner som er satt opp i Telemark.

Foto: Robert Hansen

Radioen i Norge skal bli digital. Tidligere i år er FM-nettet blitt slukket i Norland og fylkene i Midt-Norge. Neste uke er det Telemark sin tur. Fra 26. april blir det ikke lenger mulig å høre NRK Telemark via FM-nettet.

DAB-montører

PÅ PLASS. Bjørn Lieng (fra venstre), Jan Taranrød og Asbjørn Viken sørget for å få på plass den siste av Telemarks 53 DAB-antenner.

Foto: Robert Hansen

– Vi har brukt fire år på å bygge ut DAB-nettet i Norge. Nå kan 99,8 prosent av alle nordmenn få inn disse digitale signalene. Det er bedre enn kravet fra myndighetene, forteller Petter Hox, som er leder for radiodistribusjonen i NRK.

53 antenner

I Telemark er det satt opp 53 DAB-antenner. De fleste er montert i mobiltelefonmaster rundt omkring i fylket. Denne uken kom den siste senderen på plass i Portør ved Kragerø.

– Med det flotte været vi har i dag, er dette en drømmejobb, sier montør Asbjørn Viken.

Han og kollegaene monterer de nye DAB-antennene 19 meter over bakken.

En mast per uke

Bjørn Lieng

GOD STØRRELSE: Det er ikke småtteri som skal opp i mobilmasta i Portør. 130 cm måler DAB-antenna i hver retning.

Foto: Robert Hansen

Signalene blir tatt inn av en avansert parabolantenne, og sendt videre ut i hver sin retning via de to DAB-antenne. Antennene er laget i solid rustfritt jern. De er kvadratiske og måler 130 centimeter i hver retning. Kabelen som festes til antennene er litt tjukkere enn en hageslange.

– Vi har i snitt montert i en mast per uke, forteller ingeniør Bjørn Lieng.

Han står på bakken og fôrer de to gutta i masta med det de trenger av utstyr og deler via noe som likner på et klatretau.

Rutine

– Er det en vanskelig jobb?

– Nei, det begynner å bli rutine etter hvert. Men det er litt jobb å stille inn riktig retning og plassere antennene i forhold til hverandre, sier mastemontør Jan Taranrød.

Neste uke er det altså helt slutt på NRKs FM-sendinger i Telemark.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.

 • Trafikkulykke i Skien

  Politiet melder om et trafikkuhell i krysset Hesselberggata/ Lundegata i Skien.

  Laster Twitter-innhold