NRK Meny
Normal

Henger i stroppen for god DAB-dekning

PORTØR (NRK): Onsdag slukkes FM-nettet i Telemark og tre andre fylker i Sør-Norge. Denne uken ble den siste DAB-senderen montert i Portør ved Kragerø.

DAB-montører

HØYT HENGER DE: 19 meter over bakken får Asbjørn Viken og Jan Taranrød på plass den siste av 53 DAB-antenner som er satt opp i Telemark.

Foto: Robert Hansen

Radioen i Norge skal bli digital. Tidligere i år er FM-nettet blitt slukket i Norland og fylkene i Midt-Norge. Neste uke er det Telemark sin tur. Fra 26. april blir det ikke lenger mulig å høre NRK Telemark via FM-nettet.

DAB-montører

PÅ PLASS. Bjørn Lieng (fra venstre), Jan Taranrød og Asbjørn Viken sørget for å få på plass den siste av Telemarks 53 DAB-antenner.

Foto: Robert Hansen

– Vi har brukt fire år på å bygge ut DAB-nettet i Norge. Nå kan 99,8 prosent av alle nordmenn få inn disse digitale signalene. Det er bedre enn kravet fra myndighetene, forteller Petter Hox, som er leder for radiodistribusjonen i NRK.

53 antenner

I Telemark er det satt opp 53 DAB-antenner. De fleste er montert i mobiltelefonmaster rundt omkring i fylket. Denne uken kom den siste senderen på plass i Portør ved Kragerø.

– Med det flotte været vi har i dag, er dette en drømmejobb, sier montør Asbjørn Viken.

Han og kollegaene monterer de nye DAB-antennene 19 meter over bakken.

En mast per uke

Bjørn Lieng

GOD STØRRELSE: Det er ikke småtteri som skal opp i mobilmasta i Portør. 130 cm måler DAB-antenna i hver retning.

Foto: Robert Hansen

Signalene blir tatt inn av en avansert parabolantenne, og sendt videre ut i hver sin retning via de to DAB-antenne. Antennene er laget i solid rustfritt jern. De er kvadratiske og måler 130 centimeter i hver retning. Kabelen som festes til antennene er litt tjukkere enn en hageslange.

– Vi har i snitt montert i en mast per uke, forteller ingeniør Bjørn Lieng.

Han står på bakken og fôrer de to gutta i masta med det de trenger av utstyr og deler via noe som likner på et klatretau.

Rutine

– Er det en vanskelig jobb?

– Nei, det begynner å bli rutine etter hvert. Men det er litt jobb å stille inn riktig retning og plassere antennene i forhold til hverandre, sier mastemontør Jan Taranrød.

Neste uke er det altså helt slutt på NRKs FM-sendinger i Telemark.

 • Stevner Porsgrunn kommune

  Rådgivergruppen VSO consulting stevner Porsgrunn kommune i forbindelse med nye Brevik oppvekstsenter.

  Eiendomssjef i Porsgrunn kommune, Terje Madsen, sier til PD at VSO consulting mener de er blitt betalt for lite.

 • Gode plasseringer til Telemark

  Gullbjørg Ekre fra Telemark fikk 10. plass og Medal of exellence i billakkererfaget under Yrkes VM i Abu Dhabi. Even Aasen, også fra Telemark, kom på en 11. plass i bilskadefaget og fikk også Medal of exellence.

 • Mindre interessant med samarbeid

  Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, mener det nå er mindre aktuelt å samarbeide med Skien om felles legevakt for Grenland. Dette etter at hovedutvalg for helse og velferd i Skien kommune foreslo å legge ny felles legevakt for Grenland til Skien.

  Robin Kåss
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Elgen trekker nordpå

  Klimaendringer kan være en av årsakene til at elgstamma på Østlandet krymper, i tillegg til aktiv regulering. Det sier Håvard Skjerstad Andersen i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Høyere temperaturer gjør at elgen trekker nordover, og at hjorten overtar elgens tidligere områder.

  Trillinger elg Langedrag
  Foto: Gro Irene Saugerud